Yeşilköy-Florya Kavşağı ve Demiryolu Altgeçidi Açıldı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Temmuz 2001'de temeli atılan 'Yeşilköy-Florya Demiryolu Altgeçidi ve Kavşak İnşaatı', Başkan Gürtuna'nın da katıldığı bir törenle hizmete alındı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Temmuz 2001'de temeli atılan 'Yeşilköy-Florya Arası Demiryolu Altgeçidi ve Kavşak İnşaatı', Başkan Gürtuna, Bakırköy Kaymakamı Kadri Öner, Bakırköy Belediye Başkan Vekili Salim Yılmaz, Fen İşleri Daire Başkanı Yunus Balta, Çevre Koruma Daire Başkanı Faruk Anılsın, Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan ve Spor A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı'nın da katıldığı bir törenle hizmete alındı.

Açılış töreninde konuşan Başkan Gürtuna, İstanbul’un her yerinde, her gün temel atma törenleri gerçekleştirdiklerini belirterek yaptıkları yatırımlarla şehrin altyapı, su, atıksu ve çevre problemlerini büyük ölçüde çözdüklerini söyledi.

İstanbul’un bu problemlerinin çözülmesinin bundan birkaç sene öncesine kadar hayal sayıldığını dile getiren Gürtuna, “Bugün bu hayallerin hepsi bir bir gerçek oldu. Şimdi bizim için hedef olan yeni hayaller üretiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz İstanbul’u yöneten lider şehir yapmak. İstanbul, bir kültür fuar, finans ve ekonomi merkezi olacak İnşaallah”dedi.

İstanbul’da yapılan işleri halkın kendilerine emanet ettikleri kasayı şantiyelere akıtarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Başkan Gürtuna sözlerini şöyle sürdürdü; “İstediğimiz tek şey yaptıklarımızı görün ve anlayın. Çok iş yapıyor diye gelirleri kesilen bir belediye olmak istemiyoruz. Bu kadar çok işi paramız çok olduğu için değil halkımızın bize emanet ettiği kasayı rantiye yerine şantiyeye akıtarak gerçekleştiriyoruz. Sayın Maliye Bakanı’ndan Ayamama deresi ıslahı ve burada yapılacak arıtma tesisi için bir imza bekliyoruz. Bu proje Bakırköy ve çevresi için çok önemli.”

Kavşak ve Altgeçit çalışmasıyla, Florya'daki Hat Boyu Caddesi'nde oluşan yoğun trafik azaltılmış olacak. Yeşilköy-Florya arasında inşa edilen Demiryolu Altgeçidi ile de demiryolunun diğer tarafında bulunan yolun kapasitesinden tam anlamıyla yararlanılmış olacak.

Florya'daki Hat Boyu Caddesi'nin yoğun trafiğe maruz kalması ile oluşan trafik sıkışıklıklarına karşılık, demiryolunun diğer tarafında bulunan yolun kapasitesinden yararlanılamaması üzerine, demiryolunun her iki tarafında bulunan yollardan en iyi şekilde istifade edilmesi için yeni bir trafik düzeni planlandı. Halen mevcut olan iki adet demiryolu altgeçidi arasına doğal kotundan da faydalanılarak 19+411kilometre ) yeni bir altgeçit ve buna göre yeni bir kavşak düzenlemesi yapıldı.

Projenin, Demiryolu Altgeçidi ile bağlantısını sağlamak amacıyla, aynı yol güzergahında bulunan Yeşilköy Caddesi (Havaalanı yolu) Altgeçidi de inşa edildi. Demiryolu Altgeçidi ve Yeşilköy Caddesi (Havaalanı yolu) Altgeçidi’nin tamamlanmasıyla, Sirkeci yönünden Florya ve Küçükçekmece yönüne ve aynı şekilde Florya ve Küçükçekmece yönünden Sirkeci istikametine kesintisiz ve trafik yığılması olmaksızın ulaşım imkanı sağlandı.

T.C.D.D ile imzalanan protokolle çalışma iki aşamalı olarak uygulamaya konularak, demiryolunun geçit vermezliği ortadan kaldırıldı. Daha önce Florya yerleşim bölgesine Sahil Yolu'ndan gelindiğinde 3 kilometre ara ile iki demiryolu altgeçidinden ulaşılıyordu. Yapılan yeni demiryolu altgeçidi ile bu mesafe yarıya indirilerek, hem araç hem de yaya geçişlerine imkan verilmiş oldu. Yapılan demiryolu geçidinin boyu 16 metre, genişliği 11 metre, yüksekliği ise 5,5 metre. Köprü; 24 adet 80 santimlik, 11 adet 65 santimlik ve 59 adet 100 santimlik fore kazık çakılarak açıldı.

Bölge halkını Sahil Yolu ile bağlayarak kente daha kolay ulaştırmak amacıyla demiryolu köprüsüne koordine bir de karayolu köprüsü yapıldı. Bu köprü menfez tipinde ve Sirkeci-Florya Sahil Yolu'na alttan bağlanmak suretiyle geçiş veriyor. Bu menfez köprünün boyu 45 metre, eni 8,5 metre, yüksekliği ise 5,5 metre.

İki köprüyü birbirine ve mevcut ulaşım ağına bağlamak için 1900 metrelik bağlantı yolları inşa edildi. Bağlantı yolunun demiryolu altından geçiş imkanı vermesi, yani geçiş yüksekliğini yakalamak için binaların önündeki kısmı ortalama 3-4 metre oyularak bütün altyapı tesisleri yenilendi. Yenilenen altyapıya ilave olarak 2 kilometreden fazla yağmursuyu kanalı yapıldı, demiryolunun altından yatay geçiş tüneli açılmak suretiyle pis su ve yağmursuyu kanalları deniz tarafında bulunan ana bağlantılarına aktarıldı.

Yol çalışmaları kapsamında ise, Sahil Yolu'nun altından yapılan menfez köprünün Sirkeci istikametinden girişini sağlayabilmek için tüm Sahil Yolu deniz tarafına kaydırılarak yeniden oluşturuldu. İnta İnşaat Firması tarafından yapılan çalışma, 2003 Yılı birim fiyatıyla yaklaşık 2 trilyon liraya maloldu.