3form: Malzemenin Devrimcisi Olur Mu?



3form, Diller+Scofidio'nun Alice Tully Hall projesinde gündeme alındı alınalı sıkça söz edilir oldu. Aşağı yukarı 10 senelik bir mazisi olan malzemenin, mimarların ilgisini çekmesi biraz zaman almış durumda.

Oysa 90 derecelik açıların, düz çizgilerin, mimari formların temel bileşenleri olma konumundan indirildiği bir dönemden geçiliyor. Çeşitli kuramsal gerekçelerle mimari form ciddi biçimde çeşitlendi.






Gaudi'nin dışavurumcu mekanlarından, Gehry'nin titanyum kaplamalı kavislerine, Greg Lynn'in akışkanlığa odaklı mürekkpe lekelerinden, Calatrava'nın ikonlaşmış biyomorfik strüktürlerine kadar modern mimarlığın sade ve kübik geometriğe dayalı estetiğinin sınırları zorlanagelmiş, ancak teknolojinin yetersizliği ve yüksek maliyetler yüzünden bir türlü tekil örneklerin dışına taşamamış bir formel gramer birikimi bulunuyor elimizde.




Burada standard olmayan formların üretimi gelişen bilgisayar teknolojileri ve malzeme ile aşılma noktasında. Özelleşmiş kitlesel üretim olarak konumlandırılabilecek yeni eğilimlerin son yıllarda geliştiği söylenebilir.

Dijital teknolojilerin oldukça ilerlemiş ve yaygınlaşmış olmasına rağmen klasik malzeme repertuvarının dışına yaygın biçimde çıkılabilmiş değil.
















3form, tam da bu noktada devreğe giriyor. Allice Tully Hall'da Diller+Scofidio'nun kullanımıyla ünlenen malzeme en kaba tabiriyle plastiğe benzetilebilir. Ancak renk, geçirgenlik, doku konusunda çok daha titiz sonuçlar veren strüktürüle yetileri daha gelişkin bir mazleme 3form. Kolay üretilebilir ve kolayca monte edilebilir olmayı da eklersek, geniş ve yaratıcılığa açık bir alan sunarak mimarlığın geçtiğimiz dönemde çok çeşitli biçimlerde yeniden tanımladığı yüzey kavramına fiziksel bir karşılık olma iddiasında. En güzel esprilerinden biri de, internet sitesinde Photoshop'ta çalışır gibi rahatça, sonradan üretilmesi işten bile olmayacak yüzeylerin tasarlanabilecek olması.



Dijital ortamın olanaklarının üretim teknikleri ile buluştuğu yerler, bugün mimarlığın yenilik ürettiği önemli hareket noktalarında biri. Bu anlamda, "teknik" gelişkinliğin tasarımı kışkırtması beklenebilir.

3form, bu anlamda, daha sık karşımıza çıkması beklenen, sadece tasarım yöntemlerini değil, malzeme ile mimarlığın ilişkisini de derinleştirecek bir açılım olarak görünüyor.






Ayrıntılı bilgi için:
www.3form.com
http://www.businessweek.com/innovate/content/dec2005/id20051219_540958.htm
http://www.metropolismag.com/cda/story.php?artid=1343