Yetkimiz Var! Arsaların Satışı Öncesi Bizim Görüşümüzü Alın



TOKİ, Başbakanlık, Bayındırlık ve Maliye Bakanlığı'na yazı göndererek, yasa gereği vakıf Hazine ve özel idare arsalarının satışından önce görüş alınması gerektiğini hatırlattı.

Geçtiğimiz haftalarda Maliye Bakanlığı'ndan "konut yapımı amacıyla tahsis edilen hazine arazilerinin 3. şahıslara satılmaması'' konusunda uyarı yazısı alan TOKİ, Başbakanlık, Maliye ile Bayındırlık ve İskân bakanlıklarına birer yazı göndererek, hazine arazilerinin değerlendirilmesi konusunda TOKİ'ye kanunla verilen yetkileri hatırlattı. Yazıda, Arsa Ofisi Kanunu ve Toplu Konut Kanunu'nda değişiklik yapılması ile Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması hakkındaki 5273 kanunun 15 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı ve bu kanunla Arsa Ofisi'nin hak ve yükümlülüklerinin TOKİ'ye devredildiği hatırlatıldı. 1164 sayılı Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkındaki Kanun uyarınca, "hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satış muamelesine tevessül etmeden önce, durumun TOKİ'ye bildirilmesi'' gerektiğine işaret edilen yazıda, "Buna göre, Hazine, belediye, özel idare ve Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki arazi ve arsaların satışa çıkartılmadan önce idaremizden görüş alınması gerekmektedir'' denildi.

'İdare payını da isteriz'
TOKİ'nin görev ve sorumlulukları kapsamında yeniden yapılan değerlendirme sonucunda, 2007 yılı itibariyle yüzölçümü miktarına bakılmaksızın tüm illerin çalışma alanı kapsamına alındığı bildirilen yazı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, ayrıca defterdarlıklara da gönderdi. TOKİ, Maliye Bakanlığı'na gönderdiği başka bir yazı ile de hazine arsaları üzerinde uygulanan konut ve işyeri projelerinden alınarak TOKİ'ye verilmesi gereken yüzde 25'lik katılım payının da ödenmesini istedi. Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Toplu Konut Kanunu'nda, "Hazine arsaları üzerine yapılan konut ve iş yerlerinin arsa maliyet bedellerinin en çok yüzde 25'ine kadar alınacak katılım payı''nın TOKİ'nin gelirleri arasında sayıldığı hatırlatıldı. Yazıda, 59. Hükümet'in Acil Eylem Planı çerçevesinde uygulamaya konan projelerin bitirilebilmesi için kaynağa ihtiyaç duyduğu belirtilerek, "Yüzde 25 oranında alınacak toplam katılım payının, bakanlınız tarafından İdaremize ödenmesi konusunda bilgilerini ve gereğini rica ederim'' denildi. Söz konusu hüküm uyarınca, TOKİ'ye milyonlarca YTL katılım payı ödenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.