Yıkılması Planlanan AKM Bir Sezonda Tamir Edilebilir

Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu, AKM'nin günün şartlarına uygun olarak düzenlenmesi için konsept proje önerdi.

Tabanlıoğlu, AKM'nin yıkımına ilişkin bir resmi kararın bulunmadığını, ancak Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un bu konuda bir açıklamasının var olduğunu öne sürerek, “AKM için yıkım kararı değil, yıkım kararlılığı bulunduğunu” iddia etti.

AKM'yi babasının yapması dolayısıyla ve mimar olarak, bina ile iki gönül bağı bulunduğunu ifade eden Tabanlıoğlu, AKM'nin 20. yüzyılın modern mimari örneklerinden biri olduğunu ve bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığınca geçmiş dönemde tescil ettirildiğini anlattı.

Tamirat pahalı olmaz

Binanın tamiratının pahalı olacağı yönünde fikirlerin bulunduğuna işaret eden Tabanlıoğlu, “Binanın tamiratının pahalıya mal olacağı doğru değil. Öncelikle burası bir opera ve bale binası” dedi.

Tabanlıoğlu, AKM için öncelikle bir yeni işletme modeli geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “AKM'nin içinin yeni geliştirilecek işletme modeline göre düzenlenip, teknik, statik, mekanik güçlendirme yapılmalı. Yangın sistemleri revize edilmeli” diye konuştu. Mimar Tabanlıoğlu, ama öncelikle tamirata ilişkin fikrin oluşması gerektiğine dikkat çekerek, konsept proje önerisi hakkında bilgi verdi.

AKM binasının atıl olan bölümlerinin kullanılması konusunu öncelikle ele aldıklarını ifade eden Tabanlıoğlu, şunları kaydetti: “AKM'nin önündeki meydan, İstanbulluların buluştuğu bir mekan. Ancak orada sadece buluşuluyor. Oranın öncelikle açık hava alanı olarak, sergilerin yapıldığı bir mekan olarak kullanılması lazım. Giriş fuayelerinin de günümüzün dizayn shopları, kafelerle donatılması gerekiyor. AKM, Taksim'e gelen insanları içine çekecek bir yapı haline gelmeli. İnsanlar burada bir şeyler yiyebilmeli. Bu tür kültür binalarını bu şekilde sempatik göstermek önemli. Tüm bunların bir konsept içinde yapılması lazım".

Tabanlıoğlu AKM'nin ön cephesi için de fiziki değişiklik yerine bugünün aydınlatma sistemleriyle çağa ayak uydurması sağlanması gerektiğini söyledi.


Yıkılan Opera Binası Yok

Tabanlıoğlu, babasının AKM projesini hazırlarken bir de işletme yönetmeliği yazdırdığını belirterek, “Babam hep bu binanın kötü işletildiğini, o yüzden de yandığını söylerdi. Binanın bugünün şartlarına göre düzelmesini isterdi” diye konuştu. Tabanlıoğlu, AKM'nin toplumun kullandığı bir bina olduğuna işaret ederek, ”Dünyada yıkılan bir opera binası yok” dedi.

İngiltere ve Fransa'daki opera binalarının restore edildiğini dile getiren Tabanlıoğlu, “AKM neden yıkılıyor? Burası için bir kongre vadisi projesi olduğu söyleniyor. Ama kongre vadisinin trafiğini Taksim nasıl kaldıracak?” diye konuştu.

Murat Tabanlıoğlu, Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un 2010 yılına hazırlanmasında öncelikle Ayazağa'daki kültür merkezinin tamamlanması ve AKM'nin de onarılması gerektiğini belirtti. AKM'nin onarım maliyetinin de çok yüksek olmayacağını savunan Tabanlıoğlu, ”Bina bir sezon kapatılarak, bu iş yapılabilir. Proje yapılır ve hemen tamiratına başlanır. AKM, bizlerin ve babalarımızın yaşadığı tarihin bir parçasıdır. AKM Taksim'de kalmalı. Sadece iyileştirilmesi gerekiyor” dedi.