Yıkım Şoku: "Nereye Gidelim?"



Hürriyet Gazetesi'nden Mert Gökhan Koç'un haberine göre, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi kapsamında Hacıbayram Camisi ve çevresindeki restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken, Hacıbayram Mahallesi sakinleri kendilerine verilen yıkım haberiyle şoka uğradı.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yaklaşık bir hafta önce Tepe Sokak’taki 4 farklı eve giderek yıkım kararı alındığını ve 15 gün içinde evi boşaltmaları gerektiğini bildirdi. Haberin ardından şoka uğrayan vatandaşlar, kendilerine ne belediyeden ne de ev sahiplerinden herhangi bir yıkım tebligatı verilmediğini belirterek, “Kış hazırlıklarımızı yaptık, odunumuzu ve kömürümüzü aldık. Bu mevsimde çoluk çocuk nereye gideceğiz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Boşaltmazsanız çatıyı açarız

Yıkım haberi gelen mahalle sakinlerinden Salih Şeker, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin 15 gün içinde evi boşaltmaları şeklinde talimat verdiğini belirterek, “Daha önce felç geçirdim ve hastayım. Onlarca ilaç kullanmak zorundayım. Gidecek bir yerim yok, kış günü evimden çıkıp nereye gideceğim” dedi. Herhangi bir yıkım tebligatı gelmediğini dile getiren Pınar Sürücü ise, “Evi boşaltmazsanız çatıyı açarız’ dediler. 2 çocuğum var, gidecek bir yerim yok. Ev sahibim yıkım için imza atmış ancak o da bana haber vermedi. Kira yardımı da yapmayacaklarmış, eğer 1.5 yıldan fazla aynı yerde otursaydınız kira yardımı yapılırdı dediler” şeklinde konuştu.

Odun ve kömür aldık

Kış hazırlığını yaparak odun ve kömür satın aldığını belirten Selahattin Duman ise, “4 çocuğum var, okula gidiyorlar. Yıkmak istediklerini söylediler, ‘Ev sahibiniz satsa da satmasa da burayı yıkacağız’ dediler. İsteseler de zaten şu anda evden çıkamayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Mahalledeki 4 eve yıkım haberi gelmesiyle diğer komşular da telaşa kapıldı. Evde kalp hastası olan bazı vatandaşlar, “Hastamız var. Bize de ‘çıkın’ derlerse ne yaparız” dedi.