Yıkıma Geçit Yok



Maltepe’nin Başıbüyük Mahallesi’nde evi bulunan yüzlerce aile, bugünlerde adeta diken üstünde bir yaşam sürüyor. Çünkü Toplu Konut İdaresi (TOKİ), mahalledeki evleri yıkarak yerine lüks siteler ve villalar yapmak istiyor. Mahalle sakinleri ise kurdukları dernek aracılığıyla evlerini kaybetmemek için mücadele ediyorlar.
TOKİ ekiplerinin zemin etüdü yapmak üzere önceki sabah mahalleye gelmesi ise bir anda tansiyonun yükselmesine neden oldu. Dernek temsilcileri ile mahalle ileri gelenlerinin temaslarda bulunmak üzere Ankara’da oldukları gün, TOKİ ekiplerinin harekete geçmesi nedeniyle evlerinin yıkılacağını zanneden mahalle sakinleri, yollara kurdukları barikatlarla olası bir yıkıma karşı önlem aldılar. Polisin biber gazıyla müdahalede bulunması sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi fenalaşırken yıkım için belediye ile işbirliği yapan muhtar, tepkilerin hedefi haline geldi. Muhtarlık önünde eylem yapan mahalle sakinleri, tek amaçlarının Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaptıkları evlerine sahip çıkmak olduğunu ifade ettiler.

Gereken cevap verildi

Yıkımlara karşı görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’da bulundukları gün, TOKİ’nin harekete geçmesine tepki gösteren Başıbüyük Mahallesi Doğayı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Adem Kaya, “Maltepe Belediye Başkanı Fikri Köse, bizim Ankara’da oluşumuzu fırsat bilerek böyle bir işe kalkıştı ve mahalleliler de gereken tepkiyi gösterdi. Ankara’da AKP grubu ile görüşemesek de CHP ve ANAP yöneticileri ile görüştük ve olumlu izlenimlerle geri döndük. Önümüzdeki süreçte de evlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Polise tepki
Mahalle sakinlerinden Ayşe Yıldız ise sabahın erken saatlerinde zemin etüdü yapmak üzere çalışmalara başlayan TOKİ ekiplerini engelledikleri için çağrılan polisin sert tutumu nedeniyle tansiyonun yükseldiğini söyledi. “Sabah yataklarımızdan bağrışmalarla uyandık. Mahalleliler ‘Evimizi yıkmaya geldiler’ diye bağırıyordu. Biz de evimize sahip çıkmak için çalışma yapılmasını engellemeye çalıştık. Ancak polis, kadın çocuk demeden coplarla saldırdı” diyen Yıldız, yıkıma izin vermeyeceklerini ifade etti.

Nefes alamadık
Polisin attığı gazdan etkilenerek yataktan uyandığını ve olaydan haberdar olduğunu belirten Birgül Yıldırım, sokağa çıktıklarında nefes dahi alamadıklarını, polisin kendilerini dövdüğünü anlattı. Kolundaki morlukları gösteren Yıldırım, yıllarca didinerek yaptıkları evlerinin yıkılmak istenmesine anlam veremediğini dile getirerek şunları söyledi: “Biz evlerimizi Tayyip Erdoğan zamanında yaptık. Belediye, imar izni verince bu arsalara milyarlar verdik. Şimdi bize ‘Siz istilacısınız’ diyorlar. Allah büyük, seçim dönemi yine geldi çattı. Ona verdiğimiz oylar haram olsun.”

Hamile kadın yaralandı

Polisle mahalleli arasında yaşanan gerginlik sırasında çok sayıda mahallelinin gazdan etkilendiğini dile getiren Sevim Sıksıh, hamile bir kadının, sıkılan gaz sonucu baygınlık geçirerek hastaneye kaldırıldığını ifade ederek “Polis o kadar çok gaz sıktı ki insanlar evlerinin içinde bile gazdan etkilendi. Bir sürü çocuk, sıkılan gaz yüzünden saatlerce öksürdü, nefes alamadı” dedi.

Kar kış demeden
Bin bir çileyle yaptıkları evleri yıkılmak istendiği için geceleri uyuyamadıklarını anlatan Nuriye Zen, kendilerine TOKİ’nin inşa edeceği dairelerin satılmak istendiğini, ancak 580 YTL maaşla çalışan eşinin, talep edilen taksit miktarlarını ödemesinin imkansız olduğunu söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

Binlerce ev yıkılacak
İstanbul’un birçok bölgesinde, Kentsel Dönüşüm planları çerçevesinde binlerce evin yıkılması planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama İmar Müdürlüğü’nün yaptığı imar nazım planı (Kuzey Nazım Planı) nedeniyle binlerce insan evinden olacak. İstanbul Anakent Belediyesi’nin 1/5000’lik Kuzey Nazım Planı’nda, insanların yıllardır barındıkları konutlarının bulunduğu bölgeler konut alanından çıkarılıyor.

Maltepe Belediyesi, imar nazım planına dayanarak kendi bölgesinde 1/1000’lik uygulama planları hazırladı. Hazırlanan planlardan en çok etkilenecek bölgelerin başında Başıbüyük Mahallesi geliyor.