'Yıkım'ı Önlemek için Doğru Yalıtım Yapılmalı



Türkiye, deprem kuşağında bulunan bir ülke ve inşa edilen yeni yapıların bu faktöre göre doğru yapılması oldukça önemli. Bina inşasında dikkate alınacak detayların başında ise 'yalıtım' geliyor. Su yalıtımı doğru yapılmayan binalarda kullanılan demir zamanla paslanıyor ve betonun mukavemeti azalıyor. Paslanan yapılar zamanla taşıma gücünü kaybederek hasar görüyor veya yıkılıyor. Bunu önlemek için doğru malzeme ve uygulama şart.

Su yalıtımı doğru yapılmayan binalarda kullanılan demirin zamanla paslandığına ve betonun mukavemetinin azaldığına dikkat çeken Entegre Harç Genel Müdürü Cem Çelik, “Paslanan yapılar zamanla taşıma gücünü kaybederek zayıflıyor, yoruluyor ve ufak bir etkiyle hasar görüyor veya yıkılıyor. Depremde binaların yıkılmasındaki önemli etkenlerden biri yalıtım eksikliğidir” dedi.

Ek bir maliyet olarak görülmemeli

Su yalıtımının ek bir maliyet olarak görülmemesi gerektiğini belirten Çelik, depremde yıkılan binaların önemli bir kısmının paslanma etkisiyle zayıflamış binalar olduklarına dikkat çekti. Çelik, su yalıtımının toplam bina maliyetinin yüzde 3’ünü kapsadığını belirterek, “Bu kadar düşük maliyete sahipken uygulanmaması ihmalkârlıktır” dedi.