Hazine Kefil Oldu, Adanalı 2007’de Metroya Binecek

Ek krediye onay verilmemesi nedeniyle 3 yıldır yapımı duran Adana Hafif Raylı Sistem Projesi için hazinenin krediye kefil olmasına bakanlar kurulundan onay çıktı. Metroda fiili inşaat çalışmalarına ay sonunda başlanması ve ilk yolcuların da 2007 yılında taşınması bekleniyor.

Salı günü toplanan bakanlar kurulu toplantısında 194 milyon dolarlık Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ek kredi talebi de görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonucu metronun bitirilmesi için gerekli olan 194 milyon dolarlık kredinin alınması kabul edildi. Hazinenin garantisinde alınacak kredi için çalışmalar hızlandırıldı. Dış kaynaklı kredi için Avrupa’nın önde gelen finans kuruluşları ile görüşmeler yapılarak kredi alınacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, ek kredi için AK Parti iktidarı döneminde 1.5 yıl Adana ile Ankara arasında git-gel yaptıklarını belirterek bazı bürokratların engellemelerinin aşıldığını ifade etti.

Konuyu 3 gün önce Adana’ya gelen AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Yerel Yönetimler Bölge Koordinatörü Muzaffer Baştopçu’ya da anlattığını kaydeden Durak, “Kendileri Ankara’da etkili kişilerle görüşerek kredi talebi ile ilgili evrak trafiği başlattılar. Bakanlar Kurulu da hazinenin kefil olmasını onayladı. Bu ay içinde duran inşaat çalışmalarına tekrar başlanacağını ümit ediyorum.” dedi. Durak, alınacak 194 milyon dolarlık kredinin 300 trilyon lira anlamına geldiğini de kaydederek inşaat faaliyetinin başlaması ile şehrin ekonomisinin de hareketleneceğini söyledi.

Dış kaynaklardan alınacak kredi en az 3 yıl geri ödemesiz olacak ve 15 ile 20 yıl geri ödeme planı yapılacak. Çifte Minareli Camii ile Yüreğir Otogarı arasında kalan kesimde öncelikli olarak kamulaştırma çalışması yapılacak. 14 kilometre uzunluğundaki güzergahın tamamı bitirilmeden 2007 yılının ilk aylarında metronun çalıştırılmaya başlanması ve vatandaşların taşınması planlanıyor. Ana güzergahın zamanla dallanacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Durak, şimdiye kadarki gecikmenin kendileri dışında yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını öne sürdü.

Daha önce alınan 339 milyon dolarlık kredinin geri ödemeleri de başlamış durumda. Geçtiğimiz ay belediye, önceki alınan krediye mahsuben 40 trilyon liralık geri ödeme gerçekleştirdi. İnşaatının yüzde 70’i tamamlanan hafif raylı sistem metroya bugüne kadar 5 kilometrelik ray döşendi. Elektrik ve mekanik malzemelerin ambarlarda bekletildiği metro kredisi için hazinenin kefil olmasıyla kredi kuruluşları ile de sıkı bir temasa geçildi.