Yıldız: Doğalgaz Dağıtımını Özel Sektör Yapacak



Yıldız, doğalgazın Türkiye'ye özel sektör eliyle getirilmesini sağlayacak süreci açtıklarını söyledi

Ankara Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ile doğal gaz ithalatının özel sektör tarafından yapılmasına karar verildiğini aktardı. Yıldız, "6 milyar metreküplük doğal gazın Türkiye'ye özel sektör eliyle getirilmesini sağlayacak süreci açıyoruz. Değişik girişimcilerimiz bu konuya katkı sağlayacakları gibi, Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) bunu blok olarak almasını da açıkça desteklediğimizi söylemeliyim" dedi. Bakan Yıldız, Rusya ile 2011'de bitecek olan 6 milyar metreküplük kontratın yenilenmeyeceğini, doğalgaz sözleşmesinin özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini söyledi.

ALIM FİYATI ARTMIYOR

Yıldız ayrıca, rüzgâr enerjisinde 5.5 euro/cent olan alım fiyatının artmayacağını bildirdi. Elektrik fiyatlarının tüketiciler için her zaman pahalı, üreticiler için her zaman ucuz olarak nitelendirildiğini belirten Yıldız, "Yerli kaynaklarla alakalı fiyatlama mekanizmasını yaparken her zaman vatandaşı ve sanayiciyi finanse eden bir yapı kurulmalıdır. O yüzden rüzgâr yatırımcıları 5,5 euro/cent üzerinden yatırımlarını kurguluyor. Bunun yükselmesini beklemek sektöre ve sanayiciye fayda vermez" dedi.

SPEKÜLATÖRLER VAR

Yeni maden kanunu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yıldız, "Kapı kapı dolaşıp manipülatif hareketlerde bulunan bazı spekülatif gruplar var ve bu gruplar da Türkiye'nin ithal ettiği bazı madenlerin fonları tarafından yönetiliyor" dedi.