Yılın Girişimcisi Orhan Turan




1986 yılında kurduğu ODE Yalıtım’ı Türk sanayinin önde gelen şirketlerinden biri haline getiren Orhan Turan, Milliyet Gazetesi ve Ernst & Young Türkiye işbirliğinde düzenlenen Ernst & Young Yılın Girişimcisi organizasyonunda ‘Yılın Girişimcisi’ seçildi.

Dünyanın ilk ve tek en kapsamlı iş dünyası ödül programı olan yarışmada birinci seçilerek Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanan Orhan Turan, “Dünya Yılın Girişimcisi” yarışmasının 29 Mayıs - 1 Haziran 2008’de Monte Carlo’da gerçekleşecek olan dünya finalinde, 50’nin üzerinde ülkenin girişimcileriyle bağımsız jüri önünde dünya birinciliği için yarışacak.

Orhan Turan ve ODE’nin hikayesi

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, ODE Yalıtım ve kişisel girişimcilik geçmişini şöyle anlatıyor:

- 1981’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum. Çocukluğumdan beri hep farklı olmayı arzuladığım için, kendimi geliştirmek adına çok çalıştım. Askerliğim sırasında bize iş yapan taşeronları görünce “ben bu işi onlardan daha iyi yaparım” diye düşündüm. Askerlik dönüşü belediyeye ruhsat projeleri çizen iki okul arkadaşımla birlikte çalışmaya başladım. İhale haberlerini takip ederek aldığım ilk işte zarar ettim, ama yılmadım. İlk yıllar tecrübe, para ve çevre oluşturabilmek için olağanüstü çaba sarfettim.

- 1986 yılında taahhütle yetinmeyerek, malzeme satmaya karar verdim. Böylece ODE macerası başladı. Arkadaşlarım ortaklıktan ayrılınca payıma düşen borcu ödemek zorunda kaldım ve çok zorlandım. İlk başlarda ailem bile ticareti bırakıp bir fabrikada mühendis olarak çalışmam konusunda baskı yaptı. Ama bütün olumsuzluklara rağmen, içimde tarifi imkansız bir inanç ve başarma azmi vardı.

- 1990–1995 arası ithalatla sermaye birikimi yaparak büyüdüğümüz yıllar oldu. Bu dönemde yalıtım sektörüne birçok yeni ürün kazandırdım. İthal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de üretmeye karar verdim. Kimsenin yatırım yapmayı düşünmediği bir dönemde yatırım kararı aldım. İlk üretim tesisimiz ODE Flex’i 1996 yılında hizmete soktuk. İtalya ile aramızda Öcalan krizini yaşadığımız bir dönemde İtalyanlar’ı Türkiye’de yatırım yapmaya ikna ettim ve ODE K-Flex tesisini kurduk.

- Başlangıçta bir sanayici kimliğine bürüneceğim hiç aklıma gelmemişti. Ancak daima başarılı olmak ve kendimi ispat etmek için çalıştım. Bir strateji geliştirdim ve bu stratejiye uygun davrandım sadece. Bayi olarak bir yere varamayacağımı anlayınca ithalata ağırlık verdim. Advance, Coroplast, K-Flex, Rockwool gibi daha ziyade Türkiye pazarında olmayan teknik ürünlerinin ithalatını gerçekleştirdim.

- 2001 krizinden sonra ihracat çalışmalarımıza ağırlık vererek, bugün 28 ülkeye ihracat gerçekleştirir hale geldik. 2007 yılında İSO’nun ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde 454. sırada yer aldık. Hedefimiz, bu yıl ikinci 500’ün ilk 100’üne girmek. Kararlılık, çalışma ve başarma azmi, bizi bu noktalara taşıdı.

- Enerji, hem ülkemiz ekonomisi açısından, hem de dünya çapında doğal kaynakların korunması açısından son derece önemli. İnşaat sektörü ise sadece ülkemizin en büyük iş alanlarından olmakla kalmıyor; aynı zamanda iş ve yaşam alanlarımızı yaratması nedeniyle hayat kalitemizi doğrudan etkiliyor. Bunların kesiştiği noktada da yalıtım sektörü yer alıyor. İşte ben bu sektörde faaliyet göstermeyi seçtim ve kurduğum şirketi büyütmeye değil, geliştirmeye önem verdim. Türkiye’nin önde gelen sanayici ve iş adamlarından, medya mensuplarından ve profesyonellerden oluşan çok değerli bir jürinin bu yaptıklarımı ödüle değer bulması, bana doğru yolda olduğumu gösterdi.

Sektörel derneklerin aktif üyesi

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, inşaat ve yalıtım sektörünün önde gelen derneklerinde de aktif olarak görev alıyor. Yalıtım alanında sektörün ilk ve tek derneği olan İZODER’in kurucu üyesi olan Turan, BİTÜDER ve XPSDER gibi sektör derneklerinin de Yönetim Kurulu üyeleri arasında yer alıyor. TÜGİAD’da iki dönem boyunca Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Turan, halen TÜSİAD Girişimcilik Komisyonu üyesi. İMSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Orhan Turan, İMSAD’ın yeniden yapılanmasında önemli rol üstleniyor.


ODE Yalıtım A.Ş. hakkında

ODE Yalıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., inşaat sektöründe taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere 1986 yılında kuruldu. 1990 yılında ithalatçı, 1996’da ise üretici kimliğine kavuşan ODE, 120.000 m² açık, 35.000 m² kapalı alana sahip 5 modern üretim tesisi (ODEflex Üretim Tesisi, ODE R-flex Üretim Tesisi, ODE Isıpan Üretim Tesisi, ODE Ductflex Üretim Tesisi, ODE Membran Üretim Tesisi), 4.000’den fazla ürün çeşidi, yaygın bayi ağı ve uzman personeli ile yalıtım sektörünün en büyük üreticileri arasında yer almaktadır. Modern üretim tesislerinde gerçekleştirdiği üretimlerle ve farklı kullanım alanları için değişik özelliklere sahip geniş bir ürün gamı ile büyük bir üretici konumda olup, yapı ve tesisat sektöründe kullanılan tüm malzemeleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Modern üretim tesislerinde yaptığı kaliteli üretimlerin yanı sıra ODE, 2005 yılında hizmete giren 15.000 m² kapalı alana sahip lojistik merkeziyle de sevkıyat ve depolama konularında sektöründe lider konumdadır. 2007 yılında İş Girişim Sermayesi’nin %17 oranında sermaye ortaklığıyla 40 milyon dolarlık Cam Yünü üretim tesisi yatırımı başlatmıştır.