Yılın İkinci Çeyreğinde Ekonomi % 2,9 Büyüdü



Buna göre, üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2012 yılı ikinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSYH, yüzde 10,3'lük artışla 349 milyar 630 milyon lira oldu. Sabit fiyatlarla ise bu dönemde GSYH, yüzde 2,9 artışla 28 milyar 838 milyon lira oldu.

Öte yandan, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2'lik artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri de bir önceki döneme göre yüzde 1,8 arttı.

Gayri Safi Yurt içi Hasıla, bu yılın ilk 6 ayında sabit fiyatlarla yüzde 3,1, ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 büyüdü. Büyüme bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,3 olarak gerçekleşmişti.
   
En fazla enerji büyüdü
   
Türkiye ekonomisinde 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde sabit fiyatlarla en fazla büyüyen sektör, elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi-dağıtımı olurken, sektör, bu dönemde yüzde 7,1 büyüdü. Sektörün ilk 6 aylık dönemde cari fiyatlarla büyüklüğü 15 milyar 355 milyon 878 bin liraya ulaştı. Söz konusu dönemde gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri yüzde 7, ev içi personel çalıştıran hanehalkları yüzde 6,1, dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri yüzde 4,6 büyüdü.
   
İkinci çeyrek verileri
   
Sabit fiyatlarla büyüme oranları açısından ikinci çeyrek verileri değerlendirildiğinde söz konusu çeyrekte en fazla büyüyen sektör yüzde 7,1 ile gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri oldu. Bu sektörü yüzde 6,1 ile elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi-dağıtımı, yüzde 5,9 ile ev içi personel çalıştıran hanehalkları, yüzde 4,8 ile balıkçılık izledi.
   
Büyüme hızlarında revizyon

Bu arada, TÜİK, 2011 yılının birinci, ikinci ve dördüncü çeyreği ile bu yılın ilk çeyreği için büyüme hızı ile sabit ve cari fiyatlarla GSYH verilerini revize etti. Buna göre, 2011 yılının birinci çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını yüzde 11,09'dan yüzde 12,1'e, ikinci çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını yüzde 9,01'den yüzde 9,1'e, dördüncü çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını da yüzde 5,2'den yüzde 5'e revize etti. Geçen yılın tamamı ve üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme hızında ise revizyon yapılmadı. Öte yandan bu yılın birinci çeyreği için sabit fiyatlarla büyüme hızını da yüzde 3,2'den yüzde 3,3'e revize etti.