Yine Bir İş Kazası; 7 Ölü, 7 Yaralı



Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki 4’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Güneydoğu Galvaniz Tesisleri’nde saat 11.00 sıralarında buhar kazanında patlama meydana geldi. Buhar kazanının tahliye borularındaki aşırı sıkışma nedeniyle meydana geldiği sanılan patlamayla birlikte galvanizleri taşıyan vinçler devrildi, yangın çıktı, camlar patladı. Çok sayıda kişi enkaz altında kaldı. Patlamanın ardından büyük panik yaşanırken, itfaiye ekipleri ve polis olay yerine sevk edildi. Enkaz altından önce 5 kişinin cesedi çıkartıldı, 9 kişi de yaralı olarak kurtarıldı, ilk müdahaleleri yapıldıktan sonra yaralılar hastanelere sevk edildi. Durumu ağır olan 2 işçi yolda öldü.

Cesetlerin parçalanması, patlama yerinde içine girilemeyen bir asit havuzunun bulunması nedeniyle ölenlerin kimliklerinin belirlenmesinde güçlük çekildi. Patlamayı duyan işçilerin yakınları da fabrikaya akın etti. Patlamada Lütfü Çalakan, Ramazan Bezgin, Emrah Özboya, Serdar Tufan, Kenan Kaya ile Suriye uyruklu Mohamed Ashour ve Hasan Esad ismli işçilerin öldüğü, Memik Çavuş, Faik Çetin, Mehmet Karakaya, Ertuğrul İnan, Ayhan Keklikçi, Ali Uzunlar ve Mahmud Abdullah’ın ise yaralandığı açıklandı. 3 işçinin hayati tehlikesinin bulunduğu dile getirildi.

Asit havuzunda arandı

Patlama alanında kayıp olduğu ileri sürülen işçilerden Lütfü Çalakan uzun süre savrulan saç ve borular ile enkaz arasında ve 450 derecelik asit havuzunda arandı. Bir ara telefonu çalmasına rağmen ulaşılamadı. Daha sonra Çalakan’ın cesedinin ölen işçiler arasında olduğu bildirildi. Patlamada hayatını kaybeden 7 işçinin cesetleri ise otopsi ve kimlik tespiti için Gaziantep Adli Tıp Kurumu Morgu’na götürüldü. Ölenlerin cenazelerinin tanınmayacak halde olduğu, kimlik tespiti için DNA eşleştirmesi yapılacağı belirtildi.
Gaziantep Vali Vekili Mevlüt Kurban, buhar kazanının yüksek basınç nedeniyle patlamış olabileceği üzerinde durulduğunu, bilirkişi incelemesi sonrası bu durumun açıklık kazanabileceğini söyledi.

Risk oranı yüksek bir alan

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Yapılması gereken ne varsa hepsinin takipçisi olacağız” dedi. Şahin, "Orası risk oranı yüksek bir alan. İhmale dayalı bir görmemezlikten kaynaklı, fark edilmemiş olan bir arıza olabilir. Bunlar için daha teknik raporun oluşması lazım” diye konuştu.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan patlamanın sorumlularının derhal yargı önüne çıkarılması gerektiğini belirtti. Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ’de peş peşe yaşanan iş kazalarının ‘artık kaza olmaktan çıktığını ve iş cinayetine dönüştüğünü’ savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, yaşanan patlamanın sorumlularının ortaya çıkarılması için yetkilileri derhal göreve çağırdıklarını belirtti. Akkaya, “Vahim olayın takipçisi olacağımızı belirtiriz” dedi.