Yine Yeniden İstiklal Caddesi'nin Kaplama Sorunu



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetecilerin İstiklal Caddesi’nde yürütülen çalışmalarla ilgili sorularını cevaplandırdı. İstiklal Caddesi'ndeki tarihi tonozun parçalarının kırılarak atık sularda ve yağmur sularına karıştığını belirten Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Bu sebeple caddenin altındaki tonozlar yer yer çöktü. Tonozdaki çökmeler nedeniyle oluşan boşluklara, tramvay araç ve geçişindeki titremeler eklenince, caddeye döşenen tüm kaplamalar sökülüyor ve bozuluyor. Yani harcın bağlayıcılık özelliliğini kopartılıyor. Dolayısıyla caddenin üzeri bir türlü malzemeleri tutmuyordu. Beton döktüğünüz zaman da devamlı kazınıyordu. Ayrıca, maalesef kablo ve doğalgaz geçişi gibi nedenlerle İstiklal Caddesi yılda en az 40 defa kazılıyor”.

İstiklal Caddesi’nde Sultanahmet'teki gibi yeni bir düzenleme yapılacağını açıklayan Kadir Topbaş, “Taksim’de tarihi tonozun bakım çalışmaları Koruma Kurulu’ndan alınan izin nedeniyle biraz uzun sürdü. Ancak çalışmaları bugün bitirdik. Yolun her iki tarafın da ve sağlı sollu bir baks (kesit) geçiyor. Baksın içinden elektrik vb. kablolar geçecek ve cadde bir daha kazılmayacak" dedi.

İstiklal Caddesi'nde yeni bir düzenleme çalışması başlatacaklarını açıklayan Başkan Topbaş, "Sultanahmet’teki zemin ve çevre düzenlemesini gördünüz nasıl yaptık, çok beğeniliyor. İstiklal Caddesi’nde de Sultanahmet’teki gibi bir zemin düzenleme çalışması yapılacak. Hazırlıklar yapıldı, malzemeleri teknik bir ekiple birlikte seçeceğiz. Yakında çalışma başlayacak. Artık İstiklal Caddesi’nin zemininde çökme, kalkma gibi bir sıkıntı yaşanmayacak ve burası da İstanbul'a yakışır hale gelecek” diye konuştu.