Yoksul Mahalleye Hollywood Talihi



Argo, James Bond ‘Skyfall’ gibi gişe filmlerine sahne olan İstanbul Fatih’teki Zeyrek Salihpaşa Caddesi, kısa sürede büyük bir değişim yaşadı. Akşam'ın haberine göre, emlak fiyatlarının patlama yaptığı bölgede, çekimler sayesinde ‘torbacılar’ da ortadan kayboldu. Daha önce çocuklarının sokağa çıkmasından tedirgin olan mahalle sakinleri şimdi hem güvenli hissediyor hem de evlerini film şirketlerine kiralayarak gelir yaratabiliyor. Kısacası hayatlarından oldukça memnunlar.

Genelde 2-5 aylık dönemler için kiralanan evlerin fiyatları 10 bin TL’den başlıyor. Örneğin Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde kullanılan evin 5 aylık kirası 70 bin TL.  Cibali Mahallesi Muhtarı Burhan Bayraktar yaşanan değişimden memnuniyetlerini şöyle dile getiriyor:

Semt esnafı da kazanıyor

“Hollywood ile Türk dizileri mahallemize çok uğurlu geldi. Biz mahalle olarak bu ilginin hiç bitmemesini istiyoruz. Reklamımız oluyor. Film çekmek için gelen ekiplere bir nevi ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyorum. Onlara yardımcı oluyoruz. Çekimler için buraya geldiklerinde yemek ve istisnai durumlar hariç çaylarını benim esnafımdan almalarını şart koşuyorum. Yoksa çekime izin vermediğimi söylüyorum. Böylece esnafım da kazanıyor. Evlerimizi kiraya vererek para da kazanıyoruz.” Zeyrek Salihpaşa Caddesi’nin yaşadığı değişim yeni çekimlerle bu yıl da sürecek.

Hangi filmlere ev sahipliği yaptı?

19. yüzyıl mimarisini yansıtan Fatih’te Argo, James Bond ‘Skyfall’, Taken 2, Two Faces of January (Ocak Ayının İki Yüzü) gibi filmler çekildi. Ortak özellikleriyse dönem filmleri olmaları. Fatih son olarak Çanakkale Savaşı’nda çocuklarını kaybeden ve onları aramak için Türkiye’ye gelen bir babanın hikayesinin anlatıldığı ’The Water Diviner’ filmine mekan olacak. Yönetmenliğini ve başrolünü ‘Gladyatör’, ‘Akıl Oyunları’ filmlerinden tanıdığımız Russel Crowe’un üstlendiği filmin çekimlerinin 2013 sonunda başlaması bekleniyor.