Yolunuza İtinayla Giyotin Kurulur



Metrobüs hattının bulunduğu E-5 karayolunda art arda meydana gelen iki motosiklet kazası, seyir güvenliği tartışmalarını tekrar gündeme getirdi. Ulaşım uzmanları, kazaların, E-5’teki emniyet şeridinin iptal edilmesi, şeritlerin daraltılması ve yanlış bariyerden kaynaklandığını belirtiyor. Motosikletçiler ise eylem hazırlığında. E-5’te dört gün arayla meydana gelen iki motosiklet kazasında, motosiklet sürücüleri Onur Sual ve Uğur Ezer, metrobüsü yoldan ayıran bariyerlere çarptı. Her ikisi de başları koparak öldü.

‘Bariyer ucuza getirildi’

İTÜ Ulaşım Anabilim Dalı Başkanı Haluk Gerçek’e göre metrobüs hattında bariyer seçimi yanlış:
“En önemli etki bariyerin yanlış seçimi. Emniyet şeridinin olmaması da büyük sıkıntı oldu. Üç tür bariyer mevcut. ‘Beton’, ‘W’ şeklinde otoyollarda kullanılan bariyer ve ‘çelik bariyer’. Çelik halatlar çarptığı zaman geriye tepme yapıyor ya da kesiyor. Motosiklet kazalarının azaltılması için en uygunu beton bariyerdir. E-5’te banket ortadan kalktığı için motosiklerin geçeceği alanlar da daraldı. Kaza riski arttı. Kullanıcıların da agresif kullanmaması gerekiyor. Denetim neredeyse sıfır. Yol tasarımı sorunlu. Motosiklet için ayrı şerit oluşturulabilir. Ancak yol buna uygun değil.”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’ye göreyse çelik bariyerde sorun yok ancak emniyet şeridinin iptali ve sürücü hataları kazaları beraberinde getirdi: “Halat bariyerler, ‘Eğer metrobüsler kendi yolundan çıkarsa bu halatlar metrobüsü tutsun’ diye yapılmış. Halatlar çok güçlü. Her iki kaza da yolun solunda oldu. Bir konuya da açıklık getirmek gerekir. Motosiklet kullananlar sol şeridi kullanamazlar. Trafik yeterli denetlenmiyor, kurallara ciddi şekilde uyumsuzluk var. Kuryeler denetimsiz, ehliyetsiz, zigzaglar yaparak E-5’ten gidiyor. Buralarda en sol şeridi kullanıyorsan problemin özünü halatlarda ve bariyerde aramak doğru değildir. Normalde 3.5 metre olması gereken şeritler üç metrenin altına düştü. Ayrıca emniyet şeritleri de ortadan kaldırıldı. Bizde her şey yap boz çerçevesinde yürüyor. Doğru düzgün plan proje yapılmadan inşaatlara başlanıyor. Sonrasında ‘eyvah’ diyoruz.”

Bu pazar eylem var!

Türkiye Motosiklet Federasyonu Genel Sekreteri Erkal Kaşıkcı da uyardı: “Bu bariyerler çok güçlü. Belirli bir hızla değdinizde giyotin etkisi yapabiliyor. Bariyerlerin, en azından çelik halatların etrafına ek bariyerle kapatma yapılması sorunu çözecektir. Bir aracın trafikte ne kadar güvenli şekilde seyir hakkı varsa, motosikletin de var. Motosiklet sürücüleri de özellikle E-5’te araçların aralarından gitmemeli, hız sınırına dikkat etmeli.”

Motosikletli Kuryeler Derneği, ise bariyer tehlikesine ve motosikletçileri hiçe sayan araç sürücülerine karşı pazar günü Kazlıçeşme Meydanı’nda eylem yapma kararı aldı.