Yüksek Faiz Mortgage Sistemini Riske Etmez

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, konut kredi faizlerinin yüksek olmasının, mortgage (tutsat) sisteminin riske girmesini gerektirmediğini söyledi.

Cansızlar, dün gerçekleştirilen “Sürdürülebilirlik ve İyi Yönetim” konulu programın açılışının ardından gazetecilerin, tutsat sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı. Sistemin ekonomik istikrarın olduğu ülkelerde başarılı olduğuna dikkat çeken Cansızlar, faizlerdeki istikrarın tutsattaki başarıyla paralel olduğunu anlattı. “Faizlerin yüksek olması, mortgage sisteminin riske girmesini gerektirmez” diyen Cansızlar, bu durumun maliyetleri biraz artıracağının altını çizdi.

Konut almak isteyenlerin kredi maliyetlerinin biraz daha yükseleceğini ifade eden Cansızlar, şunları söyledi:

“Yoksa sistem işlemesiyle ilgili herhangi bir sorun olacağını zannetmiyorum. Kaldı ki bu tür düzeltme hareketleri bir enerji birikimi sonunda olmuştur. Bunun çok kısa sürede tekrar aynı sürdürülebilir bir boyuta geleceğini tahmin ediyorum. Sistem, konut ediniminde mali sektörün ön plana çıkmasıdır. Yoksa algılandığı gibi bedava veya çok ucuz konut olayı değildir.”

Cansızlar, “Tasarının yasalaşma tarihine” ilişkin bir soru üzerine de tasarının parlamentoda görüşüldüğünü, Meclis tatile girmeden önce bu yasanın ortaya çıkabileceğini belirtti. Cansızlar, “Faizler yüksek olmadığı sürece sistemin işlemesi için herhangi bir engel olmaz” diye konuştu. Doğan Cansızlar, faizlerin yüzde 50 yukarı, yüzde 20 aşağı inmesi gibi dalgalanmaların aşırı olarak nitelendirilebileceğini belirterek şu anda öyle bir noktanın olmadığını kaydetti.