Yunanistan ile Doğalgaz Pazarlığında Fiyat Pürüzü

Türkiye'nin Yunanistan'a yılda 500 milyon metreküp doğalgaz satmasını öngören alım-satım anlaşması, ‘fiyat’ engeline takıldı.
Yunanistan'ın doğalgaz kuruluşu DEPA, BOTAŞ'ın önerdiği satış fiyatını yüksek buldu. Bu nedenle 15 Kasım'da Atina'da imzalanması planlanan uluslararası anlaşma ile gaz-alım satım sözleşmesine ilişkin tören, belirsiz bir dönemece girdi.

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Bildacı Hürriyet'e, nihai nitelikteki uluslararası anlaşma ile gaz-alım satım sözleşmesinin taslakları üzerinde yapılan çalışmanın bittiğini söyleyerek, ‘‘Fiyat konusunda pazarlık sürüyor. Kolay değil 15 yıllık bir anlaşmaya imza atılacak. Biz de sonuna kadar müzakere edeceğiz’’ diye konuştu. Bildacı, ‘‘Fiyatta anlaşma sağlanırsa 15 Kasım tarihinde bir değişiklik olmaz’’ dedi.

Doğalgaz ve elektrik alanında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) devreye girmesi nedeniyle, BOTAŞ, gaz-alım satım anlaşmalarında konuyu EPDK'ya götürüyor. Bildacı bu nedenle, Yunanistan'a satılacak gazın fiyatı için de EPDK ile koordineli çalıştıklarını vurguladı.

Doğalgazın fiyatı konusunda, iki ülkenin uzlaşması ve 15 Kasım tarihinin değişmemesi halinde, Atina'ya kimin gideceği de merak konusu oldu. Bu tarihe kadar yeni hükümetin kurulamaması halinde, Atina'ya istifa eden hükümetin Enerji Bakanı Zeki Çakan'ın gidebileceği belirtiliyor. Yılda 500 milyon metreküp doğalgazın Ankara-Dedeağaç arasına kurulması planlanan boru hattı ile sevkedilmesine ilişkin projenin 300 milyon dolara malolması bekleniyor. Geçen Mart ayında Ankara'daki törende, Enerji Bakanı Çakan ile Yunaistan Kalkınma Bakanı Akis Çuhacıpulos protokolü imzalamıştı.