Yunus Aran Konferansları Kapsamında “Mardin Konut Dokusu Üzerine Araştırmalar”



Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından Mimar Yunus Aran'ın anısına düzenlenen konferanslar dizisinin 33. konuşmacısı, “Mardin Konut Dokusu Üzerine Araştırmalar” başlıklı konuşması ile Prof. Dr. Füsun Alioğlu .

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryumu’undaki toplantı 23 Aralık 2008 Salı günü gerçekleştirilecek.

Dokuzuncu yılına giren Yunus Aran Konferansları, Bilimsel Danışma Kurulunun önerileri doğrultusunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin mimarlık-şehircilik kuram, pratik ve eğitimine, birikimlerine katkıda bulunmak ve uluslararası üne sahip kimi mimarları ulusal mimarlık ailesi ile tanıştırmak amacı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü 1999 mezunu Mimar Yunus Aran’ın (1976-2000) anısını yaşatmak için, O'nun tutku ile bağlı olduğu mesleğinde yapılacak akademik ve kamusal etkinliklerin, O'nu anmanın en anlamlı yöntemlerden biri olduğunu paylaşan ailesi ve arkadaşları tarafından düzenleniyor.

Prof. Dr. Füsun Alioğlu

Prof.Dr. E.Füsun Alioğlu, Lisans eğitimini, 1978 yılında İ.D.M.M.A. Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. “İmrahor İlyas Bey Camisi -St. John Stoudios Manastır ve Kilisesi- Tarihsel Gelişim ve Çağdaş Biçimleniş Önerisi” adlı tezi ile 1981 yılında İ.D.M.M.A. Mimarlık Bölümü, Rölöve Restorasyon Dalı Yüksek Lisans Programı'nı bitirdi. “Geleneksel Mardin Şehir Dokusu ve Evleri Üzerine Bir Deneme” adlı tezi ile 1989 yılında İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı’nda “doktor” ünvanını aldı. "Geç Dönem Osmanlı Mimarisi Metal Yapıları Üzerine Bir İnceleme" adlı araştırması ile 1992 yılında “Doçent”; “İznik: Tarihsel Yapılar ve Koruma Yaklaşımı İçin Temel ilkeler” adlı araştırması ile 2001 yılında “Profesör” oldu.

1982-2008 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı, Tarihi Çevre Değerlendirme Bilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Alioğlu, 2003-2007 yıllarında, YTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Başkanlığı; 2007-2008 yıllarında Restorasyon Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Şubat 2008 yılında emekli olarak Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi oldu. Halen Kadir Has Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı yürütücüsü olarak görev yapıyor.

“Mardin Konut Dokusu Üzerine Araştırmalar” başlıklı konuşma özeti:

Mardin, Anadolu’nun güneyinde Mezopotamya’nın bereketli topraklarının devamında bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Önceleri Kale daha sonra ise Kale’nin altındaki yamaçta kurulan surlarla kuşatılmış şehir, Mardin’deki yapıların yerleşme alanı olmuştur. Günümüzde Kale bir kalıntılar alanıdır. Şehir dokusunda ise çeşitli dinsel inançlara ait mabetler, toplumsal yapının gerektirdiği binalar ve daha çok da farklı etnik toplulukları barındıran evler inşa edilmiştir. Bu konferansta, Mardin’in, çeşitli etkenlerle oluşmuş şehir dokusu ve bu dokunun önemli unsurlarından olan geleneksel konutlar ele alınacaktır.
 
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.