Yurt İçi Piyasalar TCMB Faiz Kararına Odaklandı



Küresel piyasalar, veri takviminin zayıflığının etkisiyle genel olarak yatay bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklanıldı.

ABD'de açıklanan konut satışları ve inşaat başlangıçları verilerinin ekonomik aktiviteye ilişkin net bir sinyal vermemesinin ardından pay piyasaları dar bant içinde hareket ettikten sonra günü sınırlı düşüşlerle tamamladı. Dolar endeksi, 95 seviyesinin hemen altındaki yatay seyrini sürdürdü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,08, S&P 500 endeksi yüzde 0,14 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 değer kaybetti. Analistler, bu hafta açıklanan 3'üncü çeyrek şirket karlarının pay bazlı hareketlere neden olduğunu belirterek, veri takvimin zayıflığı nedeniyle sakin bir seyir izlendiğini ifade ediyor.

Avrupa tarafında, perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde tahvil piyasasındaki hareketlenme öne çıkarken, avro/dolar paritesi ve borsalar yatay bir seyir izliyor. Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün yüzde 0,55'ten yüzde 0,64'e çıktı, avro/dolar paritesi ise 1,1360 seviyelerinden işlem gördü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,16, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,11 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 değer kaybetti.

Asya tarafında, Japonya'da açıklanan eylül ayı dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde artmasına karşın Nikkei 225 endeksi şu dakikalarda yüzde 1,8 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,54 geriledi. Japonya'nın dış ticaret açığının beklentileri aşmasında en önemli etken olarak, ihracatın beklentilerin çok altında kalması gösteriliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Yurt içinde, dün döviz kurlarındaki yatay seyir ve tahvil piyasasındaki güçlü alımlardan destek bulan Borsa İstanbul'da pozitif bir seyir etkili oldu. Dolar/TL, dün 2,89 - 2,91 aralığında dalgalı bir seyir izledikten sonra şu dakikalarda 2,90'ın hemen üzerinde işlem görüyor. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,17 ile son 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi ise dün güçlü yükselişini ikinci güne taşıyarak yüzde 0,96 değer kazandı ve analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 80.000 seviyesinin üzerinde, 80.496 puandan günü tamamladı. Analistler, bugün açıklanacak PPK kararlarının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 79.400 puanın üzerinde kaldığı sürece yeni hedefinin orta vadeli güçlü direnci olan 82.500 seviyesi olacağını öngörüyor.

AA Finans'ın, PPK'nın faiz kararına ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistler, bugün faizlerde değişiklik beklemiyor. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında da faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.