Yurtdışında Çalıştıracak Eleman Bulmakta Zorluk Çekiyoruz

Türk müteahhitleri becerilerini ve üstünlüklerini dört kıtada yaptıkları dev projelerle ispatlıyor. Müteahhitlerin 2007 yılında imza attıkları projelerin tutarı 20 milyar dolara yaklaşırken, 1,7 milyon Türk işçisi söz konusu projelerde istihdam ediliyor.

Erzurum'dan Nijerya'ya, Ankara'dan Sudan'a kadar dünyanın farklı coğrafyalarında birçok projeye imza atan Ekşioğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ekşi, yurtdışında çalıştırmak için eleman bulamamaktan şikayetçi. Ekşi, "Yeterli meslekî eğitime sahip olmayan ve yabancı dil bilmeyen eleman sayısı bir hayli fazla. Yurtdışındaki faaliyetlerimiz için eleman aradığımızda nitelikli işgücü bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bu da yatırımlarımızı olumsuz yönde etkiliyor." dedi.

Türk müteahhitlerin yurtdışında önemli çalışmalara imza attığını ifade eden Ekşi, Ortadoğu ve Orta Asya'ya ilaveten Afrika'nın da giderek büyüyen bir pazar haline geldiğine işaret etti. Ekşi, Türk işadamlarına 'Afrika'ya yatırım yapın' çağrısında bulundu. Yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitlerin karşılaştığı en büyük sorunun 'teminat mektubu' olduğunu anlatan Ekşi, "Yurtdışındaki şirketler Türkiye'deki birçok bankanın teminatını kabul etmiyor. Bu sorunun artık bir çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu. Bugüne kadar devletten hiçbir şey beklemediklerini ifade eden Ekşi, devletin, işini iyi yapan, dürüst şirketleri desteklemesi halinde bundan ülke ekonomisinin yarar göreceğini dile getirdi.