Yurtdışındaki İnşaat Şantiyelerine Villa Konforunda İşçi Kampı



Türk müteahhitleri, iklim koşulları ve sosyal hayat açısından yurtdışındaki zorlu pazarlarda aldıkları projelerin şantiyesine villa konforuna sahip kamplar kurarak kalifiye eleman tavlıyor. Son dönemde Türk müteahhitlerin yurtdışında en çok iş yaptığı Libya'da mühendis ve mimar gibi kalifiye eleman sıkıntısını lüks şantiye villaları kurarak aşma yolunu seçen inşaat şirketleri, prefabrik villalar kuran Vefa Group'un işlerini de katladı.

2009'da Türk müteahhitlerin ihale aldığı ülkeler içinde 4 milyar doları aşan iş hacmiyle ilk sırada yer alan Libya'da sadece Vefa Group'un yaptığı lüks prefabrik inşaat kampları, iki yılda 150 bin metrekareyi geçti. Prefabrik yapılardan oluşan kamplarda beyaz yakalı çalışanlara dayalı döşeli ev ve temizlik hizmeti verilirken bunun yanı sıra ibadethane, eğitim yerleri, internet ve spor alanları gibi sosyal olanaklar da sağlanıyor.

Fransa'dan Afganistan'a, Sibirya'dan Sudan'a kadar dünyanın 30 ülkesine şantiye binaları kuran Vefa Group'un İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Mimar Ülkü Ekinci, krizle birlikte Libya pazarının ön plana çıktığını belirterek şunları söyledi: "Libya'da son iki yılda; konuttan hastaneye, okuldan alışveriş merkezine, altyapıdan otobana kadar inşaat yatırımları hız kazandı. Bizim de bu doğrultuda şantiyelere kurduğumuz prefabrik yapılar için siparişlerimiz arttı. Gidişata bakılırsa Libya pazarında kısa vadede 250 bin metrekarelik prefabrik yapı kuracağız" dedi.
 
Yerel ortakla fabrika kuracak

Dünyanın en büyük 225 müteahhit firmasından 20'sinin Libya'da iş yaptığını, bu nedenle ülkenin ciddi bir potansiyel taşıdığını kaydeden Ekinci, buraya gelen her firmanın çalışanları için konforlu yaşam alanları kurduğunu söyledi. Şimdiye dek aralarında STFA, TML, Saaporji Palonji, Rönesans, Sembol ve Summa gibi firmaların da bulunduğu 20 kadar firma için prefabrik yapı kurduklarını kaydeden Ekinci, iki yılda kurdukları işçi kamplarının 150 bin metrekareye ulaştığını ifade etti.

Libya'da temsilcilik düzeyinde iş yaptıklarını ancak ülkede artan iş hacminden dolayı yerel bir işadamıyla ortaklık anlaşması yapacaklarını belirten Ekinci, şu an yaptıkları satış ve pazarlama işini en kısa sürede üretime de çevirmeyi istediklerini kaydetti. Şimdiye kadar Libya'da kurdukları her bir prefabrik yapıyı gemilerle Türkiye'den getirdiklerini ve montajını Libya'da yaptıklarını söyleyen Ekinci, "Yerel ortaklık kurarak prefabrik yapı üretmek istiyoruz. Libya'da iş yapmak için yerel ortaklık şart. Şirketin yüzde 70'i bizde, yüzde 30'u Libyalı firmada olacak" diye konuştu.
 
3 milyon dolarlık prefabrik mahalle

Rönesans İnşaat'ın Libya'da üstlendiği; içinde ofis, alışveriş merkezi ve otelin de yer aldığı 1 milyar dolarlık projenin şantiyesinde Vefa Group'un prefabrik yapıları kullanılıyor. 1500 kişilik işçi grubunun yaşadığı prefabrik mahallenin Rönesans İnşaat'a maliyeti 3 milyon dolar. Rönesans İnşaat'ın Libya Müdürü Cengiz Türkmen, 700'ü Türk, 350'si Vietnamlı ve 450'si Libyalı olmak toplam 1500 kişinin kaldığı kampta; ayrıca Cezayirli, Faslı, Mısırlı, Tunuslu ve Pakistanlı pek çok farklı kültürden insanın bir araya geldiğini belirtti. 150'ye yakın beyaz yakalı personelin kaldığı kampta, aileler için prefabrikten 2+1 ve 3+1 konut yaptıklarını, bekârlar için 44 metrekarelik stüdyo daireler yaptıklarını söyleyen Türkmen, şöyle konuştu: "Beyaz eşya, oturma grubu, plazma TV ve mutfak araç gereçleri olan evler hazırlıyoruz. Ayrıca her gün beyaz yakalılar için yerel kadınlar, temizlik ve ütü hizmeti veriyor."

Krizden önce işçi ve mühendislerin Avrupa ve Rusya'da iş aramaya alışkın olduklarını ancak krizden sonra işlerin Libya'ya kaydığına dikkat çeken Türkmen, "Ülkenin şartları sıkıntılı ve insanların iş dışında iyi vakit geçirebilecekleri alanların olmaması nedeniyle kamp şartlarımızı, her türlü açıdan iyi tutmaya çalışıyoruz. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Libya'nın en iyi kampına sahibiz" dedi. Bunun dışında Sembol İnşaat ve Summa gibi birçok firma için de prefabrik şantiye kuran Vefa Group'un 15 günde bir mahalleyi kurabildiğini ileten Ekinci, şirketin bundan sonraki iş güzergâhının Kuveyt ve Katar olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de bu konfora sahip değildik

Daha önce Kazakistan'da kalan ve Summa İnşaat'ın Trablusgarp'ta kurduğu şantiye kampında 3 aydır yaşadığını söyleyen Sena Birim, yaşadıkları kampı şöyle anlattı: "Eşimin finans müdürü olduğu Summa'nın kampında kalıyoruz. 19 aylık kızımla birlikte burada Türk ailelerle bir arada olmak, hayatımızı kolaylaştırıyor. Her gün şehir merkezine servis hizmeti var. Türkiye'de sahip olmadığımız yaşam konforunu bu prefabrik villalarda buluyoruz."
 
İki yılda bir ev parası biriktirilebiliyor

Şantiyede kurulu kampta kalan Gülnar Sadioğlu ise eşinin görevi nedeniyle 1 aydır Libya'da bulunduklarını söyleyerek şöyle konuştu: "İlk geldiğimizde ev kiraladık ve Arap komşularımızla yaşadık. Ancak İngilizce bilmedikleri için komşuluk ilişkileri kuramıyorduk. Kampa gelince Türkiye'deki yaşantımızı buraya taşıdık. Günler yapıp, şehri birlikte gezebiliyoruz. Elektrik, su ve kira gibi masraflarımız yok. Öyle ki 2 yılda 100 bin liralık bir ev parasıyla Türkiye'ye dönülebiliyor."