Yurtdışındaki Tarihi Eserler Geri Dönüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılı boyunca yürüttüğü çalışmalar sonucunda, yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılan 151 tarihi eser Türkiye’ye geri kazandırıldı. Aralarında Sardes Antik Kenti’ne ait olduğu belirtilen 12 bronz cerrahi alet, 115 sikke ve el yazması Kuranıkerim yapraklarının da bulunduğu eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’nde koruma altına alındı.

Diğer taraftan halen Almanya, Rusya, ABD, İtalya, Fransa, Sırbistan, Bulgaristan ve İngiltere gibi ülkelerde bulunan ve Bakanlık tarafından müzayedelerde satışları durdurulan, yurtdışında davaları devam eden eserlerin de Türkiye’ye iade edilmesi için girişimler sürdürülüyor. Yerli ve yabancı basının, müzayede kataloglarının, web sayfalarının ve yayınların takip edilmesi yoluyla ulaşılan eserlerin ülkeye geri iadesi için İçişleri, Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve uluslararası kuruluşlar ortak çalışma yürütüyor.

Türkiye’nin iadesini istediği bazı eserler ve ülkeleri şöyle: Boğazköy Sfenksi (Almanya), Bergama-Zeus Sunağı (Almanya), Aphrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli (Almanya), Troya eserleri (Almanya ve Rusya), Herakles Heykeli (Amerika).