Yürütmesi Durdu, ancak İnşaat Sürüyor



İstanbul'da tarihi yarımada üzerindeki inşaat projelerinin yürütmesi durduruldu. Yargı freninin etkilediği inşaatların başında Four Seasons Oteli'nin Bizans Sarayı üzerinde yükselen ek binası geliyor. İnşaat ve arkeolojik kazı alanını ilk kez CNN TÜRK görüntüledi.

Danıştay 6'ncı Dairesi, 1/5000 ölçekli, tarihi yarımada-Eminönü ilçesi koruma amaçlı nazım imar planının iptali davasında yürütmeyi durdurma kararı verdi..
 
Yani; bu alanlardaki inşaat çalışmalarının dava sonuçlanıncaya kadar durdurulmasını istedi.
 
Sultanahmet semtindeki Four Seasons Oteli'nin ek bina inşaatı da bu kapsama giriyor.
 
Otelin işletmecisi şirket, Bizans dönemine ait kalıntılar üzerinde 50 odalı ek bina inşaatını sürdürüyor.

Four Seasons Oteli işletmecisi Atilla Öztürk, "Danıştay'ın verdiği karar temelde bizim inşaatımızla alakalı değil. İstanbul'un plan yapım süreçleri ile ilgili. Bize ulaştığında karar hukuki gereklerini yerine getireceğiz" diyor.
 
Four Seasons Oteli'nin ek bina inşaatında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararı uygulanırsa, sadece ek bina inşaatı değil, yanıbaşındaki arkeolojik kazıların da durması gerekecek.
 
Kazı çalışması 10 yıldır sürdürülüyor.

Şirket kazılara yaklaşık 12 milyon YTL harcadığını belirtiyor. Bu rakam, Türkiye'deki herhangi bir kazıda kullanılan miktardan çok daha fazla.

Burası ilk defa kazının ve korumanın gerektirdiği tüm fonların çekinilmeden kulanıldığı ilk örnek.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, yürütmeyi durdurma kararı için, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eminönü Belediyesi'ne talimat verdik, gereği yapılacaktır'" diyor.

 Four Seasons Oteli ek bina inşaatının temeli, Bizans dönemine ait kalıntılarla dolu. Arkeolojik bir kazı alanı. Bina inşaatı ise, çelik konstrüksiyon üzerinde devam ediyor ve yerden 4 metre yukarıda duruyor.
 
Bir yanda, finansmanı otel tarafından karşılanan, Türkiye'nin en önemli arkeolojik kazısı, diğer yanda tarihin üstünde yükselen bina.
 
İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, "Belediye imar planını yapıyor, kurul projeyi onaylıyor. Buralarda bir takım manipülasyonlar olduğunu düşünüyorum. Böyle önemli konulara program ayrılmadığı zaman, tesadüfler, bir takım açıkgözlülükler ortaya çıkabiliyor" diyor.