Yürüyen Köşk Belgesel Oluyor



Mustafa Kemal Atatürk'e 1930 yılında Yalova'daki yazlık köşkünün bahçesindeki çınar ağacının dallarından birinin köşkün çatısına değdiği ve kesilmesi gerektiği bildirilir. Atatürk, ağaç dalının kesilmesi yerine köşkün ileri taşınmasını ister. İstanbul'dan getirilen tramvay rayları, binanın temelleri altına yerleştirilir ve bina rayların üzerine oturtulur. Bu yöntemle köşk, 4 metre 80 santim kaydırılır. Atatürk'ün bizzat katıldığı çalışmalar tamamlandığında ise hem yapı yıkılmaktan, hem de çınar kesilmekten kurtulur. Bu tarihten sonra ise iki katlı bina ‘Yürüyen Köşk' olarak anılmaya başlar.

Sozcü’den Hande Zeyrek’in haberine göre; Yürüyen Köşk'ün dönemin şartlarında taşınma hikayesi belgesele konu oldu. Filmin yönetmenliğini bugüne kadar uluslararası ödüllü belgesel filmlere imza atan yapımcı ve yönetmen Fehmi Gerçeker üstlendi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Gerçekler, belgeselde Atatürk'ün doğa sevgisi ve çevrecilik anlayışını gözler önüne koymayı amaçlıyor. Belgeselde araştırmacı-yazar olarak yer alan tarihçi Sinan Meydan, “Yürüyen Köşk, Atatürk'ün doğa ve çevre sevgisinin sembolik uygulamalarından en önemlisidir.” diyerek Yürüyen Köşk'ün Atatürk'ün sevgi ve barış insanı olduğunun en gözle görülür kanıtlarından biri olduğunu vurguladı.

Belgeselin 19 Mayıs 2020'de tamamlanıp dünyanın çeşitli ülkelerine dağıtılacağını açıklayan yönetmen Fehmi Gerçeker, “Yaptığımız belgesel filmle dünyanın ilk çevreci devlet başkanı olan Atatürk'ün bu çok az bilinen yönünü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.