Yuvacık Savunması: Projede Bütçe Aşılmadı

İzmit'teki Yuvacık Barajı'yla ilgili tartışmalar tüm hızıyla sürerken, projenin yüklenicisi İngiliz Thames Water, inşaatın bütçe dahilinde tamamlandığını savundu.
Financial Times gazetesinde yeralan haberde Sayıştay'ın 891 milyon dolar tutarındaki baraj inşaatı kontratı hakkında hesap sorduğu İngiltere'nin en büyük su grubu Thames Water'ın, yaptığı açıklamada yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Yuvacık projesinin 'bütçe aşılmadan' ve 'ödenen paranın karşılığını verir şekilde' tamamlandığını bildirdiği ifade edildi.

Bu arada şirket, Türkiye'de daha önce benzer bir proje gerçekleştirilmediği için maliyet konusunda 'üstünkörü karşılaştırmalar' yapıldığı şeklindeki iddiaları da reddetti.

FT'deki haberde, projeye yakın batılı yetkililerin, Thames'in Hazine'ye daha sonra yeni teklifler de verdiğini ancak ayrıntılarının bilinmediğini söyledikleri yer aldı.

Şu anda Alman RWE'ye bağlı olarak faaliyetlerine devam eden Thames Water, projenin yüzde 45'ini elinde bulunduruyor.

Eski ve yeni Hazine yetkilileri sorgulanıyor

Türkiye'de geniş tartışmalara neden olan barajın hesaplarını denetleyen Sayıştay, projeye usulsüz yollardan hükümet garantisi verildiği iddiaları doğrultusunda o dönem görev yapanların yanında, şimdiki Hazine yetkililerini de sorguluyor.

Sayıştay nisan ayında proje maliyetinin gereğinden fazla ve taahhütlerin hemen hemen iki katına yakına yaklaştığı gerekçesiyle bir soruşturma başlattı. Sayıştay, hükümet garantisi verilmeden önce projenin mali kayıtlarını denetleyen Hazine yetkililerinin 'yüksek maliyetler nedeniyle suyun satılamayacağını' bildiklerini öne sürüyor.

Sayıştay'ın hazırladığı raporda yap-işlet-devret modelinin Yuvacık Barajı projesine uygun olmadığı kaydedilirken, daha önce suyu satın alacağı öngörülen endüstriyel müşterilerin yüksek maliyet nedeniyle daha sonra vazgeçtikleri, suyun satılması planlanan komşu illerin de aynı nedenle karar değiştirdikleri belirtildi.

Bu arada İzmit Belediyesi'nin de yılda 492 milyon metreküp su alma taahhüdüne rağmen 1999 ve 2000 yılına ilişkin bütçelerinde buna dair kayıt bulunmadığı bildirildi.

İzmit'te 1999 yılında meydana gelen depremden birkaç ay önce tamamlanan baraj, depremden zarar görmedi.

İzmit'te inşa edilen barajda üretilecek temiz içme suyunun, bölgedeki fabrikalara ve çevre illere satılarak gelir sağlaması planlanıyordu ancak yüksek maliyetler nedeniyle üretilen suyun satılamaması projede sorunlar yaşanmasına neden oldu.