Yüzde 500’leri Aşan Zam



Maliye Bakanlığı’nın 2010 yılı emlak vergisi hesaplama yönteminde “binaların metrekare maliyet bedelleri”nin dikkate alınması yurttaşa pahalıya mal oldu. Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen ve işsiz kalan milyonlarca yurttaş, yükseltilen arsa değerleri nedeniyle yüzde 500’leri aşan zamlı emlak vergisiyle karşı karşıya kaldı.

Hazine ve maliyeye olan borçları nedeniyle finansman sıkıntısı çeken belediyeler faturayı yine yurttaşa çıkardı. Maliye Bakanlığı’nın emlak vergisinin hesaplanmasında binaların metrekare maliyet bedellerinin dikkate alınmasına yönelik düzenlemesi sonrası her mahalle, cadde ve sokağın arsa bedeli ilçe belediyelerince yeniden düzenlendi.

Yeni düzenlemenin ardından bazı arsaların bedeli yüzde 10-20 oranında artarken, bazılarında artış yüzde 300’lere kadar çıktı. İlçe belediyelerince belirlenen arsa artış bedelleri ise yurttaşın emlak vergisi faturasına yüzde 100 ile yüzde 500’leri aşan oranda zam yapılmasına neden oldu.

Vergilere esas metrekare bedelinin farklılık göstermesi nedeniyle aynı mahalledeki bir sokak için evin metrekare birim değeri 10 bin TL olarak hesaplanırken, diğer bir sokakta bu rakam 2 bin liraya kadar inebiliyor. İlk taksiti 31 Mayıs’a kadar ödemek zorunda olan yurttaşlar ise vergilere yapılan zamlara tepkili.

‘Bu parayı neyle ödeyeceğiz’

Ekonomik kriz sonrası temel tüketim mallarından vergilere kadar her şeye birbiri ardına zam yapılmasına karşın gelirlerinin sürekli düştüğünü belirten emekli bir yurttaş, “Biz emekli maaşımızla geçinemiyoruz. Devlet ise bize 1800 lira vergi ödeyeceksin diyor. Bu parayı neyle ödeyeceğiz?” diye sordu.

2009’da Başakşehir Belediyesi’ne 661 TL vergi ödeyen bir diğer yurttaş ise 2 bin 82 TL’lik faturaya tepki göstererek “Bu rakam ödenebilir seviyede değil” dedi. Merter’de mütevazı bir dükkân sahibi olduğunu kaydeden bir diğer yurttaş ise geçen yıl 900 TL ödediği vergi için bu yıl iki katı zam yapıldığı söyledi.