Yüzme Havuzları Süs Havuzu Oldu, Site Sakinleri Mahkemeye Gidiyor



İhlas Holding’in Kumburgaz’da yaptığı lüks villa sitesi Güzelşehir’de mahkemelere taşınan bir havuz davası yaşanıyor. Müşterilerine "havuzlu" diye satılan, tanıtım broşürlerinde de "yarı olimpik havuzlu" diye görünen sitenin havuzu kapatılınca bazı konut sahipleri yönetimin kapısına dayandı. "Biz burayı havuzlu diye aldık, neden kapattınız?" dediler. Yönetimden çözüm bulamayınca da avukat tutarak konuyu mahkemeye taşıdılar. Önümüzdeki günlerde sitede keşif yapılacak.

Cübbeli Ahmet Hoca’nın da eşi Mine Ünlü üzerine kayıtlı bir villası bulunan Güzelşehir sitesinde, oturuma açıldığında faaliyette olan havuz, muhafazakâr sakinleri arttıkça tartışma konusuna dönüştü. Yönetim yüzme havuzunu kapatarak, "süs havuzuna" dönüştürdü. Duruma itiraz eden bazı site sakinleri avukat tutarak dava açtılar.

Güzelşehir’de satışlar 2000 yılında inşaatla birlikte başladı. Ancak 2001 krizinde projenin sahibi İhlas Holding sıkıntıya düşünce 2004’e kadar ciddi bir ilerleme olmadı. İnşaat da satışlar da 2004 yılından sonra hızlandı. Sitenin pazarlaması maket ve tanıtım broşürleri üzerinden yapıldı. Hem alıcılara gösterilen maketlerde hem de basılı bütün tanıtım broşürlerinde "yarı olimpik havuz" vardı.

Yönetim Konak’a geçti

Güzelşehir’in yapımı sürerken İhlas Holding, projeyi Sunny Elektronik’in sahibi Hayrettin Atmaca ile daha önce İhlas grubunda çalışan Halil Şeker’in ortaklığı olan Konak İnşaat’a devretti. Güzelşehir’de ilk villalar 2005 yılında yeni sahipleri döneminde teslim edilmeye başlandı.

Bu tarihte sitenin merkezinde bulunan yarı olimpik havuz da faaliyete açıldı ve yaklaşık bir yıl boyunca site sakinleri bu havuzdan yararlandı. Ancak yönetim daha sonra havuzu yüzmeye kapatarak süs havuzuna çevirdi. Şaşkına dönen site sakinleri havuzun yeniden açılması için yönetime başvurdu.

Yönetim, "Burası yüzmeye müsait değil" yanıtını verince, konuyu sitenin genel kurulunda çözmek istediler. Ancak gerginlik dolayısıyla jandarma çağrılarak yapılan genel kuruldan yönetimin kararı doğrultusunda sonuç çıktı. Dava açan sakinler, "İhlas Holding çalışanları vekâlet alarak genel kurula girdi ve baskı oluşturdular" iddiasında.

Sitenin dışını gösterdiler: "Alın size havuz" dediler

"Havuzumuzu isteriz" diyen site sakinlerini ikna edemeyen şirket yönetimi, belediye ile anlaşarak sitenin dışında havuz yaptı. Ancak sitenin dışında olduğu ve belediyeye ait alan üzerinde yapıldığı için bu havuz herkese açık durumda.

Davacıların avukatı Nimet Özkan, bu konuda şunları söyledi: "Şimdi, 'Size havuz yaptık daha ne istiyorsunuz' diye soruyorlar. Havuz sitenin dışında. 70 milyona açık. Belediye Başkanı Hüseyin Çorbacıoğlu’nun giderayak yaptığı bir uygulama. İnsanlar kandırıldı. Yeni havuzu yapmış olması içerdekini kapatma hakkını vermiyor. Sitenin kapalı bölümündeki havuzlarda harem-selamlık uygulaması var. 'Sağlık-sıhhat açısından' gerekli diyorlar. Burası şehirden uzak. İnsanlar aileleriyle birlikte vakit geçirmek istiyorlar. Onlar izole bir yaşam alanı yaratmaya çalışıyor."

İhlas Holding’in sahibi Enver Ören’in de evi olduğu belirtilen sitede villa fiyatları 400 bin liradan başlıyor, 1.3 milyona kadar çıkıyor. Sitede 721 villa var. 600’ü oturuma hazır. 400’ünde oturuluyor.

Villası eşinin üzerine

İstanbul Acarkent’te yüzme havuzlu lüks villada oturduğu bilinen ve "Yüzme, okçuluk ve ata binmek sünnettir. Özellikle peygamber efendimiz, Hz. Ebubekir ile havuzda yüzmüşlerdir. Dolayısıyla hem havuz hem yüzmek büyük sünnettir" diyen Cübbeli Ahmet Hoca da sitede sık sık görülüyor. Çünkü burda ilk eşi Mine Ünlü’nün üzerine kayıtlı bir villası bulunuyor.

Şirket iddiaları reddediyor

İddiaları reddeden şirket yetkilileri, "Sitenin tam göbeğinde olan bu yer, çevresinde her çeşit insan konuşlandığı için yüzmeye çok da müsait değil. Burası zaten süs havuzu olarak belirlenmişti, ısrarlar oldu diye açmıştık. Belediyeden geçirdiğimiz sürece her yere havuz yaparız" dedi.

Broşürdeki resimlerde sitenin merkezinde yarı olimpik yüzme havuzunun olduğunu doğrulayan Güzelşehir Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Aytek, ancak bu fotoğraflarda yüzen insan bulunmadığı için bir kandırmacanın söz konusu olamayacağını söyledi.

Sosyal alanların İhlas Holding’in malı olduğunu belirten Aytek, "Neden mahkeme konusu olduğunu bilmiyorum. Sitenin dışındaki havuz şu anda faal. Bir vatandaş olarak arzu ederseniz siz de girebilirsiniz" dedi.

Konu artık yargıda

Havuzun açılması için yönetimden talepte bulunan 50 kadar site sakininin içinden bir kısmı avukat tutarak konuyu yargıya taşıdı. Dava, Büyükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülüyor. Önümüzdeki 4 Eylül’de keşif, 20 Kasım’da ise davanın duruşması yapılacak.

Dava dilekçesinde şöyle deniliyor: "Villa satışı yapılırken sosyal tesisler üç boyutlu proje ve tanıtım broşürlerinde gösterilmiştir. Site sakinleri 2006 ve 2007 yaz sezonunda bu sosyal tesislerden yararlanmıştır. Ancak anlaşılmayan bir sebeple tasdikli plan ve projelerinde ‘yarı olimpik açık yüzme havuzu’ olarak belirtilmiş 450 no’lu bağımsız bölümdeki açık havuzun mıcırla doldurulduğu ve süs havuzuna dönüştürüldüğü görülmüştür."