Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Köse: Van'da 7'den daha büyük bir deprem ilk kez meydana gelmiyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, 23 Ekim 2011'de Van'da aletsel büyüklüğü 7.2 olan yıkıcı bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin bölge halkı üzerinde önemli boyutta kaygılar yarattığını, vatandaşların cevap aradıkları bazı haklı soru ve kaygılarının yanı sıra zaman zaman söylentilerin büyük endişelere yol açtığını belirtti. Van depreminin ters fay üzerinde geliştiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Köse, şunları kaydetti:
    
''Halkımızda büyük kaygılar uyandıran bu deprem sonrasında vatandaşlarımız aslında cevabı aynı olan iki yanılgıya düşebilmektedir. Bu yanılgılardan ilki 'Van ili ve şehri Gölcük ve Düzce depremleri kadar büyük depremler yaşadığı halde Van'daki yıkımlar ve can kayıpları, o depremlere göreceyle çok daha az olmuştur dolayısıyla Van'daki binalar çok daha sağlamdır' düşüncesi. Diğeri ise 'Gölcük ve Düzce depremlerinden çok daha az can kaybı ve yıkım yaşanmış olduğu için Van depreminin 7.2 olan büyüklüğü yanlış hesaplanmıştır' düşüncesi. Oysa 23 Ekim 2011 Van depreminin Gölcük ve Düzce depremleri gibi doğrultu atımlı bir fay üzerinde değil de bunlardan farklı bir şekilde bir ters fay üzerinde gelişmiş olduğu unutulmamalıdır.''
    
Depremlerin yıkıcılığını sadece büyüklüklerinin değil öncelikle üzerinde meydana geldikleri fay sistemi türünün belirlediğine işaret eden Köse, şöyle konuştu:
    
''Depremin meydana geldiği derinlik de önemlidir. Bu bağlamda, meydana getirdiği yanal salınım hareketleri nedeniyle doğrultu atımlı Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gelişen Gölcük ve Düzce depremlerinin yıkıcılığı yaklaşık aynı büyüklükte meydana gelen 23 Ekim 2011 Van depremine göre çok yüksek olmuştur. Dolayısıyla 23 Ekim 2011 Van depremi bir ters fay yerine aynı çevredeki doğrultu atımlı başka bir fay üzerinde ve yine 7.2 büyüklüğünde meydana gelmiş olsaydı çok daha büyük yıkımlar ve can kayıplarının yaşanmış olacağı da acı bir gerçektir.''
    
1976'da Van'ın Çaldıran ilçesinde 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, 3 bin 845 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Köse, ''7.3 büyüklüğündeki deprem örneğini de göz önüne alırsak Van'da 7'den daha büyük bir deprem ilk kez meydana gelmiyor'' dedi. Köse, nerede, hangi büyüklükte, hangi gün veya hangi tarihte deprem meydana geleceğini hiç kimsenin çürük ya da sağlam herhangi bir bilgiye dayanarak söyleyemeyeceğini belirtti.
    
Van depremi gibi 7.2 büyüklüğündeki bir sarsıntının boşalmaya hazır enerji birikimlerinin bulunduğu faylar üzerinde tetikleme yapmasının ve bunlar üzerinde irili ufaklı depremleri açığa çıkarmasının son derece olağan olduğuna dikkati çeken Köse, ''Ancak 'şurada veya burada, yarın veya 15 gün içerisinde büyük deprem olacak' söylentilerine itibar etmeksizin Türkiye gibi bir deprem ülkesinde her zaman tedbirli olmak gerekmektedir'' diye konuştu.