Zabeel Saray Oteli’nin Aydınlatmalarına Deniz Tunç İmzası



Dubai’nin ünlü 'palmiye adası'nda hizmete giren Zabeel Saray Oteli’nin aydınlatmaları Türk tasarımcı Deniz Tunç imzasını taşıyor. Otelin ana giriş ve resepsiyonu, koridorları, VIP ve standart odaları, Türk Hamamı ve dünyanın en büyüklerinden biri olan Spa’sında yer alan  heykelsi aydınlatmalar, Neo-Ottoman tarzı ile tanınan Deniz Tunç’un tasarımı.

Türk mimarlik şirketi Arketipo tarafından Osmanlı saray konsepti ile tasarlanan Zabeel Saray Oteli’nin ana girişindeki büyük avizeleri, 400 suit ve VIP odalarının lambader, yatakbaşı, masa lambası, apliklerden oluşan aydınlatmalarının tasarım-üretim ve montajı Deniz Tunç Tasarım tarafından toplam yedi aylık bir sürede tamamlandı.
Ana girişte ihtaşımıyla göz kamaştıran dramatik 4 katlı avize, sarı metal transparan tellerden 1,5 metrelik çaplı “hilal ay” motifleri, Osmanlı süslemeleri ve iri Swarovski kristallerden oluşuyor. Çapı 6 metre, yüksekliği 12 metre olan avizeye alttan bakıldığında ayın yörünge döngüsü, yanlardan bakınca kusursuz simetrisi gözlemlenmekte.

Bir 'ambians tasarımcısı'

İstanbul, Londra, Kuveyt, Moskova, Dubai gibi dünya şehirlerinde lüks oteller ve konutlar, yönetim ofisleri, bar ve restoranların iç mekan ve ışık tasarımlarında imzası olan Deniz Tunç, kendini 'ambians tasarımcısı' olarak tanımlıyor. Tunç, Mimar Sinan Üniversitesi Sahne Tasarımı ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım  Bölümleri’nde eğitim gördü. Nişantaşı'ndaki showroom'unu 2000 yılında kurdu. İlk koleksiyonu «Neo-Ottoman»ı aynı yıl lanse etti. Çok beğenilen bu koleksiyonunun ismi tasarımcının stilini oluşturdu. Neo Ottoman’ı «Saltanat Yansımaları», «Sarmal Fetih», «İstanbul» ve «Asimetrik Simetri» koleksiyonları  izledi.

Moda akımlardan ve endüstri dünyasından kopuk bir yol izleyen tasarımcı, bireyselliği ve el işçiliği geleneğini önemsiyor. Osmanlı'nın, Selçuklu'nun ve Doğu'nun zengin süsleme sanatını yalın hatlarla günümüze taşıyan ışık ve mobilya tasarımlarında, oluşturduğu mekanlarda "yaşanmışlık" hissi hakim olan tasarımcının birer heykel tadında algılanan, mekanın mücevherleri olarak tanımladığı ışıkları koleksiyonlarında hep başrolde. Yeni koleksiyonu « Asimetrik Simetri » ilk kez Dubai’de Index 2010 Interior Design Fuarı’nda sergilendi.Işık, paravan, ayna, sehpa, kanape ve dekoratif aksesuarların yer aldığı koleksiyonun ana hatlarını simetrik düzende üst üste kaydırılan formlar oluşturuyor.Simetrinin asimetriye dönüştürülmesiyle görsel bir  sarsıntı yaratmaya çalıştığı bu koleksiyonda minimal bir tavır hakim. Ve öncekilerden  daha sade ama hareketli bir yapısı var.