Zekai Görgülü'den "Cumhuriyet Dönemi'nde İstanbul'daki Şehir Planlama Çalışmaları"



Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) Avrupa Birimi, YTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlar Odası Genel Merkezi ve Yapı-Endüstri Merkezi’nin 8-12 Nisan 2010 tarihleri arasında düzenlediği “İstanbul: Tarih, Kültür, Mimarlık Katmanları” başlıklı etkinlikler dizisi kapsamında Zekai Görgülü “Cumhuriyet Dönemi’nde İstanbul’daki Şehir Planlama Çalışmaları” başlığı altında bir konferans verecek. Konferansta Görgülü, nüfusu 1920'lerde 600 bin iken bugün 12 milyona yükselen İstanbul’un, 87 yıllık Cumhuriyet döneminde geçirdiği çeşitli şehir planlama çalışmalarını ve 5196 kilometre karelik daha büyük bir İstanbul için yapılanları inceleyecek.

Toplantının dilinin İngilizce olduğu ve simültane tercümenin yapılmayacağı bildiriliyor.

Toplantıya katılımın AIA üyeleri ve Mimarlar Odası üyeleri için, Sürekli Mesleki Gelişim kapsamında değerlendirileceğini de hemen belirtelim.

Prof. Dr. Zekai Görgülü

Lisans, lisansüstü ve doktora derecelerini Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde tamamlayan ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Zekai Görgülü halen Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini yürütüyor.

Görgülü Kadıköy Meydan Planlama Yarışması, Bursa Kaplıkaya Şehir Planlama Yarışması, Bursa Santral Garaj Şehir Planlama Yarışması ve Tarihi Kentler Birliği Yarışması gibi mimari ve şehir planlama yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. Dünya Plancılar Günü, Ekolojik Mimarlık ve Planlama Ulusal Sempozyumu ve 6. Türk Planlama Kongresi organizasyonlarında bilimsel komite üyesi idi. Davetli konuşmacı, panelist ve moderatör olarak pek çok ulusal ve uluslararası toplantılarda bulundu. Bunlar arasında İstanbul ve Haydarpaşa'da Küreselleşme, İzmir Kent Kongresi, ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) ve Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde toplanan Tarihi Kentler Birliği toplantıları geliyor.

Ayrıca kendisi Tarihi Kentler Birliğinde üyelik görevini yürütüyor.