Zeugma'ya AB Destekli Proje



Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi'nden 2 öğretmen ve 29 öğrencinin hazırladığı, Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği Kültürel Miras Zeugma'nın Tanıtımı Projesi'nin uygulanmasına başlandığı bildirildi. Proje sorumlusu öğretmen Burhan Akyılmaz, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Salonu'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Kültürel Miras Zeugma'nın Tanıtımı Projesi'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için hazırlanan ve AB tarafından desteklenen ilk gençlik projesi olduğunu belirtti.

3 ay süreli projeyle Gaziantep ve bölge turizmine büyük hareketlilik kazandıran Zeugma antik kentini 15-25 yaş grubuna tanıtmayı hedeflediklerini ifade eden Akyılmaz, şöyle konuştu: “Zeugma'yı tanıtmak için konferanslar, seminerler düzenleyeceğiz. Konferans ve seminerlerimizi her hafta bir okulda yapacağız. Ekonomik olanağı kısıtlı gençler için Zeugma antik kentine ücretsiz geziler gerçekleştireceğiz. Afişler, broşürler ve CD'ler hazırlayacağız. Zeugma'yı bütün yönleriyle tanıtacağımız bir internet web sitesi oluşturacağız.”

Akyılmaz, projeye İl Milli Eğitim Müdürlüğü, GTO, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiğini bildirdi.

Zeugma'daki kurtarma kazılarında gün ışığına çıkarılan mozaiklerdeki kişilerin canlandırıldığı tiyatro oyununun sahnelendiği etkinlikte, Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Ergeç, Zeugma antik kentinin tarihine ve burada yaptığı kurtarma kazılarına ilişkin bilgi verdi.

Ergeç, Zeugma'da bulunan “Çingene kızı” mozaiğinin antik kentin ve Gaziantep'in adeta simgesi olduğuna dikkati çekerek, “Ama Zeugma'nın yalnızca Çingene kızı mozaiğinden ibaret olmadığı da unutulmamalı” diye konuştu.

Etkinliği çeşitli okullardan öğrenciler izledi.