Zeybekci: En Az Yüzde 5 Büyümeliyiz



AK Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yeni Orta Vadeli Program kapsamında konulan hedeflere ulaşmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Yüzde 4 civarında bir büyüme Türkiye’nin yerinde sayması demektir. Türkiye, yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda” dedi.  

Türkiye’nin konulan hedeflere ulaşmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Zeybekci, "Ancak şunu unutmayalım, yüzde 4 civarında bir büyüme Türkiye'nin yerinde sayması demektir. Türkiye yüzde 5 ve üzerinde büyümek zorunda" şeklinde konuştu. Zeybekci, enflasyona ilişkin ise "Bu alanda konuşmak risklidir ama Türkiye’de maalesef enflasyonla mücadelede tercih edilen yöntemin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’de yüzde 9 civarında enflasyon bulunan bir ortamda enflasyonla mücadelede 2 yöntemin söz konusu olduğunu aktaran Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyonun sebebi arzın talepten daha düşük olmasıdır. Şu anda Türkiye’de maalesef tercih edilen, talebi daraltmak. Parasal disiplin, parasal sıkılaştırma politikaları ve bunu yapmak için de 'para tüketime gitmesin, tasarruflara gitsin' düşüncesi var. Bunda tek yöntem öngörülür o da faizlerin artırılması. Faizleri artırdığınız anda para tüketime, üretime, yatırıma, istihdama ve ya büyümeye gitmez. Halbuki enflasyonun sebebi talebin fazla, arzın düşük olması ise  yapılması gereken kesin çözüm arzı artırmaktır.  Yani üretimi, büyümeyi, yatırımı, istihdamı ve ihracatı artırmaktır. Bunu elde etmek için de yapmanız gereken şey faizleri düşürerek yatırımcının, özel sektörün, reel sektörün, üreticinin ve Türkiye’nin büyümesine ve istihdamına katkı sağlayacak insanların finans imkanlarına ve paraya daha ucuz ve kolay ulaşmasını sağlamaktır. Bu iki yöntem arasında fark vardır. Bu yüzden Türkiye’nin bu yöntemi gözden  geçirmesi gerek. Yeni OVP ile Türkiye’nin büyümeyi yüzde 5 ve üzerine çok hızlı taşıması gerekiyor. “  

35 milyar dolarlık pay

Zeybekci, Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen Heimtekstil Fuarı'nda fuar ve gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Fuara kendi şirketiyle 23. kez, bireysel olarak da 27. kez katıldığını aktaran Zeybekci, fuarda 10 yıl önceye kıyasla yaklaşık yüzde 30 civarında bir yer kaybı olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin ihracatında tekstil ve konfeksiyonun 35 milyar dolarlık paya sahip olduğunu ifade eden Zeybekci, “Bu yaklaşık 150 milyar dolar olan ihracatımızın içinde 35 milyar dolarlık paydan yüzde 25 seviyesinde bir kalemi teşkil ediyor. Son derece önemli” dedi.

2016-2018 dönemine ilişkin yeni Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin de değerlendirmede bulunan Zeybekci, şöyle devam etti:  “Ekonomi yönetimi, geleceği öngörerek, elde etmek istediği sonuçları tespit ederek etkili tedbirler almaktadır. Biz 2015 yılı sonu itibarıyla, Türkiye’nin büyümesi yüzde 4 hatta daha üzeri olacak dedik. Bunu şubatta, martta, nisanda söyledik. Türkiye’nin cari açığı 2015 itibarıyla  artık tehlike olmaktan çıkmıştır dedik. Türkiye’nin yabancı finansman ihtiyacı duyan cari açığının yüzde 4’ün altına ineceğine dikkati çektik. Ülkemizin dış ticaret açığı yüzde 30’un üzerinde, cari açık yüzde 40 civarında iyileşti ve yüzde 4’ün altına indi. Büyümede ‘Türkiye’nin son çeyrek  büyümesiyle beraber 2015 büyümesi yüzde 4 ve üzerinde olacak’ deniyor. 'Günaydın’ derler adama, bunlar tespitler. Bunları 2015 başından itibaren yapabilmiş olsaydık ve  ortak bir söylem haline gelmiş olsaydı Türkiye 2015 yılında yüksek maliyetlere de katlanmazdı.” 

Reklam Goruntulenme Bolumu