Zeyrek Evleri Projesine Başlandı



UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ancak ihmal nedeniyle tehlikede olan dünya mirası listesine alınması söz konusu olan Zeyrek Evleri için düzenlenen kampanya, Siemens Ev Aletleri'nin sponsoru olduğu ilk evin restorasyonu ile başladı.

On dokuzuncu yüzyıl Osmanlı kent dokusunu günümüze taşıyan ve UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde bulunan Zeyrek evlerinin bakımsızlık nedeniyle yok olmasını engellemek amacıyla, Ulusal Ahşap Birliği, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile oluşturulan "Tarihe Sağlam Bir Çatı" Kampanyası, Siemens Ev Aletleri'nin sponsoru olduğu ilk evin restorasyonuyla başladı.

22 evin onarılmasını öngören kampanyanın başlangıcı nedeniyle, Zeyrek'te bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Kültür ve Turizm'den Sorumlu Vali Yardımcısı Sayın Cumhur Güven Taşbaş, Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir ve özel sektörden kampanyaya ilk desteği veren Siemens Ev Aletleri Satış Direktörü ve Marka Sözcüsü Haluk Çelebioğlu katıldı.


Sponsorluk çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Siemens Ev Aletleri Satış Direktörü ve Marka sözcüsü Haluk Çelebioğlu, "Türkiye'de binlerce yıllık geçmişi olan bir kültür mozaiği içinde yaşıyoruz. Tarih ve kültür zenginliğimizin mimari alanındaki en güzel örneklerinden olan Zeyrek de, UNESCO'nun tüm dünyada Dünya Mirası olarak belirlediği 754 noktadan biri. Elimizdeki bu son derece nadide kent dokusuna en iyi şekilde sahip çıkmak, kendi tarihimizi bugünde yaşatmak ve kültürel değerlerimizi tüm dünya ile paylaşmak için, Siemens olarak yaklaşık iki ay sürecek olan ilk evin restorasyonunu üstlendik. Zeyrek Evleri'nin restore edilerek dünya kültür mirasına yeniden kazandırılmasına katkıda bulunmaktan mutluyuz" şeklinde konuştu.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ise, sivil ahşap Türk mimarisinin ender örneklerinden Zeyrek evlerinin ardından Süleymaniye evlerinin de onarılacağının müjdesini verdi. Anıtlar Kurulu'nun, henüz 5 evin projesini onayladığını hatırlatan Mimar Topbaş, bu sayının süratle arttırılması gereğini vurguladı. Geçmiş dönemlerde yıkılan ancak yerleri belli olan Boğaz'daki bazı yalıların da aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini söyleyen Topbaş, 5 - 6 villanın inşaatına ise en yakın zamanda başlayacaklarını da kaydetti.

Kadir Topbaş, "Ahşap bizim kimliğimiz ve kişiliğimizdir. Biz düşen görev bu yapıları tekrar ayağa kaldırmaktır. Bu proje İstanbul'un yeniden canlanışının bir başlangıcı olacaktır. Zeyrek başta olmak üzere Süleymaniye, Üsküdar, Eyüp, Kasımpaşa, Adalar'daki tüm ahşap binalara sahip çıkıp kurtarmamız gerekiyor. Ayrıca Boğaz'da bir zamanlar var olan ama bugün sadece arsası kalan yalıların elimizde sadece resimleri var. Bu resimlere bakarak bu yalıların 5 adedini aslına uygun olarak yeniden ihya edeceğiz. Bizim tarihi ve kültürel mirasımız olan bu evlerin ayağa kaldırılması için sahiplerine kredi verebilmeliyiz. Bu konuda ki talebimi merkezi hükümete ilettim" şeklinde konuştu.


Konuşmasında mimarlara da çağrıda bulunan Başkan Topbaş, "Her mimar tarihi bir evin restorasyon projesini hazırlayıp Anıtlar Kurulu'na sunsa, proje çok daha hızlı yürüyecektir. Bu evler kültürel miras ise ve sahiplerinin gücü restorasyona yetmiyorsa, tüm insanlık bu çalışmalara katkı sağlamalı" diye konuştu.






Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da hükümetin yapacağı bir düzenlemeyle, kamu kurumlarının kültür eserlerine yapacağı yatırımların Kamu İhale Yasası kapsamı dışına çıkarılacağını aktardı. Böylece kamu kurumlarının, tarihi ve kültürel eserlere daha kolay sahip çıkabileceğini dile getirdi.