Zeytinburnu Ambarlar Kavşağı Zamanında Bitmedi



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yol ve kavşak çalışmalarını zamanında bitiremiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin trafik sorununu çözmek için ortaya koyduğu ‘116 çözüm’ projesi birçok noktada aksıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 31 Aralık’ta açılacağını duyurduğu Zeytinburnu-Ambarlar Kavşağı da zamanında tamamlanamadı. Olağan tıkanıklığın yanına tamamlanamayan çalışmalar da eklenince, İstanbulluların trafik çilesi katmerlendi. Topbaş’ın yine 31 Aralık’ta hizmete açılacağını duyurduğu Tavukçu Deresi Kavşağı’nın da zamanında bitirilemediği ortaya çıkmıştı.

Zeytinburnu-Ambarlar’daki kavşak çalışmaları ile sıkışan köprü trafiğinin, Merter Zeytinburnu’ndan E5 Karayolu’na katılımları ve E5 Karayolu’nda oluşan trafiğin şerit genişletilerek rahatlatılması amaçlanıyor. Bu amaçla mevcut durumdaki üstgeçit revize edilerek bağlantı yolları genişletildi. Ayrıca kavşağa, E5 Karayolu’na Ankara yönünde katılım için yeni bir kavşak kolu eklendi. İş kapsamında, 10. Yıl Deresi ıslahı, 10. yıl yağmur suyu hattı, Turan Güneş Caddesi ve kolları yol ve altyapısı, Ambarlar Caddesi yol atık su ve yağmur suyu, site sokak yol ve altyapısı tamamlanmıştır. Ekim 2005 tarihi itibarıyla işin yüzde 73’ünün bittiği duyurulmuştu. Ambarlar ilave köprü imalatı ve kollarının imalatı devam ediyor. Fakat kavşak çalışmaları hâlâ bitirilemedi. ‘İstanbul Bülteni’ Ambarlar ile Ambarlı’yı birbirine karıştırdı

Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Avcılar’daki Ambarlı Mahallesi’yle Zeytinburnu’ndaki Ambarlı’yı birbirine karıştırdığı ortaya çıktı. Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin 2006 yılı bütçesiyle ilgili Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada trafik sorununun çözümü için ürettikleri ulaşım projelerini anlattı. İstanbul’un ulaşım ihtiyacını karşılayabilmek için, her yıl ortalama 25 kavşak ve 100 kilometre yol yapılması gerektiğini kaydeden Topbaş, “Bu yüzden yol, kavşak ve altyapı inşaatlarımız durmadan sürecek. Bu kapsamda hazırladığımız 116 ulaşım projesini en kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz. Avcılar, Maslak, Altunizade, Çobançeşme, Bağcılar, Kirazlı köprülü kavşakları ile Kartal Rahmanlar E-5 bağlantı yolunu hizmete açtık. Şu an İstanbul genelinde, 51 noktada yol, kavşak ve altyapı çalışmaları ile birlikte raylı sistem inşaatlarımız sürüyor.” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı, “Ambarlı Kavşağı, 31 Aralık 2005’te açılıyor.” şeklinde konuştu.

Yanlışlık, belediyenin yayınladığı İstanbul Bülteni’ne de yansıdı. Bülteni’nin kasım sayısında ‘Büyükşehir’den dev adım: Ulaşım sorununa 116 çözüm’ başlıklı projeleri anlatan bir haber yayımlandı. İnşası devam eden Zeytinburnu Ambarlar Kavşağı için şu ifadeler kullanıldı: “Ambarlı Kavşağı çalışmaları hızla devam etmekte olup, kavşak 31 Aralık’ta hizmete açılacaktır. Bu çalışma ile bölgede oluşan trafik kaosu bir düzene sokulacak ve kavşak sayesinde Ambarlı çalışmaları ile Zeytinburnu genel yol ve ortak altyapı çalışmaları birlikte yürütülmektedir. Bu çalışmalar 31 Aralık’ta bölgede sağlıklı bir trafik organizasyonu sağlanmış olacaktır.”