'Zeytinburnu Deprem Dönüşüm Projesi' Hızla İlerliyor



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İŞAT bilgilendirme toplantısına katılarak, İstanbul Deprem Master Planı laboratuarı sayılan Zeytinburnu Pilot Projesi hakkında bilgi aldı.

Başkan Dr. Mimar Kadir Topbaş, Başkan Vekili İdris Gülüce ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ramazan Evren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Yeni Yerleşmeler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren İstanbul Şehircilik Atölyesi (İŞAT) tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin bürokratları ile İmar Komisyonu Başkanı Tankut Gündoğar ve Komisyon Üyelerinin de katıldığı toplantıda, İstanbul Deprem Master Planı laboratuarı sayılan Zeytinburnu Pilot Projesi hakkında bilgi sunuldu. Projenin yönetimini üstlenen İŞAT Müdürü Lütfi Altun İstanbul Deprem Master Planı'nın bir çerçeve plan olduğunu, Zeytinburnu Pilot Projesinin ise bu çerçeve planın saha araştırmaları ve gerçek verilerinin üretildiği bir laboratuar olduğunu söyledi.

Zeytinburnu pilot projesinin, Türkiye'nin tüm bilgi birikimini değerlendirilecek şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Lütfi Altun, İstanbul'un tümünde uygulanacak modeller üzerinde çeşitli seçeneklerin oluşturulduğunu ve projenin çok büyük fırsatlar sunduğunu kaydetti. Altun, deprem gerçeğinden hareketle bir uygarlık atağı olarak nitelendirdiği projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük deprem projesi olduğunu vurgulayarak, "İstanbul'un tarihinde ilk kez, yapılar deprem tarafından yıkılmadan kentsel dönüşümleri gerçekleştirilecek. Projenin başarısında ise halk ile devletin el ele vermesi çok önemli" dedi.

Başkan Topbaş; 'İstanbul'daki deprem dönüşüm Anadolu'ya örnek olacak!'

Çeşitli akademik kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin de sunumlar verdiği toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İstanbul'un dünyadaki ilk gecekondu yerleşmelerinin ve çarpık yapılanmanın görüldüğü şehirlerden biri olduğuna dikkat çekerek, bugün yaşanan sıkıntıların çoğunlukla bu nedenden kaynaklandığını söyledi.

Çarpık yapılanma nedeniyle çok büyük bir milli servetin de ziyan edildiğini vurgulayan Başkan Topbaş, "Deprem gerçeğinden hareketle pratik önlemler almanın yanı sıra, İstanbul'un sorunlarına çözüm olabilecek bir kentsel dönüşüm modelinin gerekliliğine önem veriyoruz" diye konuştu.

Dünyadaki bazı uygulamalardan örnek vererek deprem dönüşüm çalışmalarının kolay olmadığının altını çizen Mimar Topbaş, Londra'daki "Doklar Bölgesi" örneğindeki incelemelerini toplantıya katılanlarla paylaştı. Zeytinburnu Deprem Dönüşüm projenin hayata geçirilmesinin maliyetinin, bir depremin sebep olacağı kayıplardan çok daha az olacağına dikkat çeken Topbaş, Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'daki düzelmenin, tüm Anadolu'ya örnek olacağını da kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Artık çarpık kentleşmeye acilen ve kayıtsız dur demenin zamanı geldi. Sayın Başbakanımız, 'İstanbul'u kaybetmek pahasına dahi olsa hiç müsâmaha yok. Buna artık ne merkezi yönetimler olarak buna ne de yerel yöneticiler müsamahakâr davranamazlar' diyor, biz de aynı düşünüyoruz."

Projede çalışan personeli tebrik eden Başkan Topbaş, "Zeytinburnu pilot bölgesinde yapılan çalışmalar önemli veriler oluşturdu. Proje bizim ne yapacağımızı bilmemiz açısından çok önemli. Bundan sonra çok daha süratli hareket etmemiz gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.