Zeytinburnu İhalesine Unakıtan’dan Onay Çıktı



Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 3 milyar dolara malolacak Zeytinburnu Limanı ihalesini onayladı. Böylece İsrailli işadamı Ofer’in ortak olduğu Boğaziçi Yatırım Holding’i geçerek ihaleyi kazanan Rönesans-Koçhan Grubu’nun yatırım izni almasının önü açıldı. Şimdi tüm gözler grubun gizemli patronları Mehmet Emin Erkan, Ömer Koçhan ve Erman Ilıcak’a çevrildi.

İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 14 Aralık’ta gerçekleştirilen Zeytinburnu’na kruvaziyer gemi ve yat limanı inşa edilmesini öngören ihale şartnamesine göre, 1 milyon metrekaresi deniz ve 470 bin metrekaresi karada olmak üzere toplam 1 milyon 470 bin metrekarelik alanda proje geliştirmek için 1 yıllık içinde bakanlıklardan ve yerel idarelerden izin alınması gerekiyor. Zeytinburnu’ndaki marina ihalesini kazanan yatırımcı, denizin doldurulması yoluyla yaratılan 144 bin 264 metrekare alanı da büyütecek. Yatırımcıya 325 bin 736 metrekare daha dolgu yapma izni verilecek.

İhalede, İsrailli işadamı Sami Ofer’in yüzde 20 oranında ortak olduğu Boğaziçi Yatırım Holding ile Rönesans-Koçhan Grubu çekişmişti. 5 milyon 400 bin YTL’den başlayan ön izin belgesi ihalesini 6 milyon 500 bin YTL ile Rönesans-Koçhan Grubu kazanmıştı.

İlginç tesadüflerle dolu ortaklık
Rönesans ile Koçhan’ın ortaklığa giden ilginç tesadüfleri var. Koçhan Danışmanlık’ın büyük ortağı Erkan İnşaat ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın işyerleri yan yana. Erkan İnşaat’ın büyük ortağı Mehmet Emin Erkan’ın bir özelliği ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesi’nden okul arkadaşı olması.

1 yılda izinleri alacaklar
Limanı ihalesini kazanan grup, 6.5 milyon YTL ön izin belgesinin bedelini yatırdıktan sonra, İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü ile 1 yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Ulaştırma, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan gerekli imar ve iskân izinlerini alacak. Yatırımcılar ardından projeye başlayacak.