Zeytinburnu NAKO Arazisinde Yeni Plan Hazırlandı



Zeytinburnu'nda yer alan ve brüt alanı 156,233 metrekare olan Ambarlar-Nakliyeciler Sitesinin taşınmasınin gündeme gelmesi ile alan 6 Şubat 2017 tarih ve 2017/9867 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilmişti.

Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre riskli alan ilanı sonucunda alanda imar uygulaması yapılarak, 233 parselde yer alan 261 yapının tahliye ve yıkım çalışmaları tamamlandı.

Söz konusu alan Bakanlık Makamı’nın 30.07.2018 tarihli ve 132751 sayılı Olur’u ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Rezerv Yapı Alanı” olarak belirlendi. Uygulamada yaşanan problemler ve aksaklıklar neticesinde Bakanlıkça Rezerv Yapı Alanı olarak ilan edilen söz konusu alanda yeniden plan yapıldı.

Yapılan planlama kapsamında meri plandaki donatı ve yol alanları aynen korundu.

Planlama alanında yapı nizamı, blok boyları, kadelendirme ve blok arası mesafe serbest oldup, yapılar ayrık, ikiz, blok, sıra ev ve teras ev şeklinde yapılabilecek.

Bu yapı nizamları aynı ada içerisinde ayrı ayrı ve birlikte kullanılabilecek. Bunlar vaziyet planı ve/veya mimari avan parojesi ile belirlenecek. Aynı ada/parsel içerisinde birden fazla yapı yapılabilecek.

Plan ve plan notları ile blirlenen Yençok değeri aşılmamak kaydıyla farklı kat uygulamasına gidilebilecek.

Planlama alanında ticari kullanımların gerekliliklerinden dolayı, zemin ve bodrum katların kat yükseklikleri, asma kat şartı aranmaksızın 6 metreye kadar yapılabilecek.

Uygulama bir bütün olarak yapılabileceği gibi mülkiyet sınırlarına uygun olarak etaplar halinde de yapılabilecek.

Planlama alanında helikopter iniş-kalkış pisti (Heliport alanı ve yükseltilmiş heliport alanı) yapılabilecek.

Bu alanda parseller arasında ifraz ve tevhid işlemi yapılabilecek. Yeni parseller ve yapı adaları oluşturulabilecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kat sınırı 13
Ticaret ve konut alanlarında emsal rezerv yapı alanı sınırı üzerinden hesaplanacak olup E:1,80 olarak belirlendi. TAKS net parsel alanı üzerinden hesaplanacak olup TAKSmaks: 0,60 olarak belirlendi. Hiçbir koşulda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Silüet kararlarını geçmemek üzere Yençok zemin+13 kat olarak belirlendi.

Planlama alanında mülkiyet sahipliliğine bakıldığında toplam alan büyüklüğünün yüzde 87.42’ si, Şahıs ve Şirket, yüzde 7.57’si Maliye Hazinesi ve yüzde 5.01’i İlçe Belediyesi mülkiyetindeki parsellerden meydana geliyor.

Ticaret+konut ve sosyal alanlar
TİCK (Ticaret+Konut) Alanlarında, Tüm Katlarda, Ayrı Ayrı Veya Birlikte Olmak Üzere Ticari Birimlerde Yapılabilir. Bu Alanlarda, Ticaret Fonksiyonu, Planlama Alanında İskân Edilen Toplam İnşaat Alanının %40’ını Geçemez.

Tick (Ticaret+Konut) Alanlarında; İş Merkezi, Yönetim Binaları, Banka Ve Finans Kurumları, Ofis, Büro, Çarşı, Çok Katlı Mağaza, Otopark, Alışveriş Merkezi, Konaklama Tesisleri, Otel, Sinema, Tiyatro, Müze, Kütüphane, Sergi Salonu Gibi Sosyal Ve Kültürel Tesisler İle Lokanta, Restoran, Kafe, Gibi Eğlenceye Yönelik Birimler, Apart, Rezidans Kullanımları yer alabilir.

Bu Alanlarda İlgili Kurumların Uygun Görüşlerini Almak, Talebin Bulunduğu Alandaki Yapılanma Hakkını Aşmamak Koşulları İle Özel Eğitim Ve Özel Sağlık Kurumları Yer Alabilir.

Sosyal Donatı Alanları: 27. Planlama Alanındaki, İlkokul, Kat Otoparkı Ve Cami Alanları Yapılanma Koşulları Yürürlükteki Yönetmelik Hükümleri doğrultusunda, İlgili İdaresince Onaylanacak Avan Projeye Göre yapılacak.