Zeytindağ'a Çimento Fabrikasına ÇED Süreci Freni



DHA'nın haberine göre, İzmir'in Bergama İlçesi'ne bağlı Zeytindağ Mahallesi'nde, Karbeyaz Çimento Madencelik tarafından çimento fabrikası kurulması ve bu tesise ham madde sağlamak üzere 11 taş ocağı açılması için, 15 Mayıs 2014 tarihinde halkın katılımıyla ÇED Toplantısı yapıldı.

Projeye özel format verilip hazırlanan ÇED Raporu, 25 Haziran 2014 tarihinde Çevre ve şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Raporun bakanlığa sunulmasının ardından geçen 9 Eylül'de ilk İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı gerçekleştirildi. Yapılmak istenen fabrika ve taş ocaklarının 5 bin nüfuslu Zeytindağ ve köylerdeki yerleşim birimlerine çok yakın olması, yöre halkının ve çevrecilerin tepkilerini de beraberinde getirdi. Verimli topraklarında her dönem ve mevsim üretim yapılabilen, zeytinyağları uluslararası ödüllere ve üne sahip Zeytindağ'da çimento fabrikasının bacasından çıkacak duman ve taş ocaklarının tozlarının tarımsal üretimi ve halkın sağlığını olumsuz etkiyeceği gerekçesiyle çevreciler ve Bergama Belediyesi harekete geçti.

CHP'li başkan 9 sayfalık rapor hazırlattı

Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, hazırlanan ÇED Raporu'na karşılık 9 sayfalık bir değerlendirme raporu hazırlatıp, bakanlığa sundu. Değerlendirme raporunda, söz konusu ÇED Raporu'nda Jeolojik Etüt Raporu bulunmadığı, dere yataklarına hafriyat atılıp atılmayacağına dair bilgi verilmediği, ÇED toplantısında halkın proje hakkındaki görüşlerinin yer almadığı ve GıdaTarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü'nün görüşünün alınmadığı gibi eksikliklere yer verildi.

Raporda ayrıca tesisin kurulmasını düşünüldüğü yerde delice zeytin ağaçlarının olduğuna dikkat çekilip, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun'un 20'nci maddesini içeren "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytin ağaçlarının bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez" hükmünün ihlal edildiği de belirtildi. Proje alanının Uluslararası sözleşmeler açısından da değerlendirilmesi de istendi.

'Zeytin Kanunu'na aykırılıktan iptal'

Bergama Belediyesi'nce hazırlanan bu rapor ve yapılan başvurular sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirilmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Zeytindağ'a kurulmak istenen çimento fabrikası ve 11 taş ocağı açılması için başlatılan ÇED sürecinin durdurulmasına karar verdiğini açıkladı. Kararda şöyle denildi:

"İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları tarafından yapılan incelemede, söz konusu alanın çevresinde 3 km mesafe içinde yoğun olarak zeytin tarımı yapılan araziler bulunduğu, bu nedenle söz konusu tesisin kurulması 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanunun 20'inci maddesi açısından uygun bulunmamıştır."

'İnsan sağlığına büyük zarar verecekti'

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, ÇED sürecinin durdurulmasının kendilerini sevindirdiğini belirteirek şöyle dedi:

 "Bizler her zaman tarıma, halk sağlığına zarar verecek, çocuklarımıza bırakacağımız temiz yaşam alanlarını riske sokacak girişimlere karşıyız. Bu proje insan sağlığına büyük zarar verecek, dere ve yeraltı sularını da kirletecek bir projeydi. Halkımızın sağlığını, doğamızı, geleceğimizi karartacak ve riske atacak girişimlere asla müsaade etmeyiz, etmemeliyiz."