Zeytinlik Tasarısı Komisyona Geri Çekildi



Zeytinliklerin imara açılmasını öngören tasarı tepkiler üzerine komisyona geri çekildi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş zeytinlik tasarısının geri çekileceğini duyurdu. Elitaş; "Üretim Paketi'nin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme komisyona çekilecek" ifadelerini kullandı.

Birgün'ün haberine göre, tasarının komisyonda yeniden görüşülmesi öngörülüyor.

Zeytinciliğin sonunu getireceği gerekçesiyle sektörde yer alan örgütlerin, ihracatçıların ve üreticilerin sert muhalefeti ile karşılaşan Üretimde Reform Tasarısı, programda olmasına karşın Genel Kurul’da görüşülmemişti.

Tasarı ne anlama geliyordu?

Yürürlükteki madde:Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın iznine bağlıdır.

Tasarıdaki madde: Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimi ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak alternatif alan bulunmaması ve Zeytinlik Sahalarını Koruma Kurulu'nun uygun görmesi şartıyla, Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış, konut, konaklama tesisi, turistik tesis hariç yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir.