Zirvenin Ortak Çağrısı Şehirlerarası İşbirliği ve Barış



İstanbul’da devam eden 4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi’nde konuşan Yunan Bakan Avramopoulos, Moskova Belediye Başkanı Luzhkov ve Paris Belediye Başkan Vekili Pierre Schapira dünya şehirleri arasında işbirliği ve barış çağrısında bulundu.

Yunanistan Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanı Dimitris Avramopoulos, zirveyi kentleri birbirine yaklaştıran bir girişim olarak gördüğünü söyledi. “Gelecek geçmişten güçlüdür. Hep ileriye bakarak yolumuza devam ediyoruz. Barış, halklarımız arasında hep olacaktır. İstanbul öyle muhteşem bir şehir ki, burada kıtalar ve medeniyetler buluşuyor. Bu ülkenin Başbakanı Tayyip Erdoğan bir zamanlar bu şehrin belediye başkanlığını yaptı ve o günden bu zamana kadar sadece saçları aklaştı” diyen Bakan Dimitris Avramopoulos, şehirler arasındaki işbirliğinin diğer alanlarda da olması gerektiğine işaret ederek, “Şimdi büyük bir tarihi kentteyiz. Tarihi yapıları bizi istikbale götürüyor. Atina Belediye Başkanlığını yaptığım dönemde ilk kez kentler diplomasisini gündeme getirdik ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği ve diyalog zemini oluşturduk” şeklinde konuştu.

Politika kelimesinin Yunanca’da kent anlamında gelen ‘polis’ten geldiğine işaret eden Bakan Avramopoulos, kentler diplomasisiyle politikayı özüne kavuşturduklarını ifade etti. Ülkelerin ve kentlerin artık birbirlerine daha bağımlı hale geldiklerine değinen Avramopoulos, insanların coğrafya ve kültürler alanında sınır ötesine geçtiklerini ve bunun sonucunda ‘metapolis’ diye bir terimin ortaya çıktığını kaydetti. Metapolis kentlerin, sanayiden post sanayiye geçtiklerini, estetik, kültür, turizm ve siyasette yeni yaklaşımların ortaya çıktığını dile getiren Avramopoulos, bu kentlerin aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının gücüyle hareket ettiğini anlattı.

Avramopoulos, konuşmasına şöyle devam etti: “Postmodern kentler 21. yüzyılın ruhunu temsil ediyor. Bu süreçte tartışılan medeniyetler çatışması sadece bir parantezdir. İnsanlık yoluna devam ediyor. İnsanlar gelecekte yepyeni bir konsensüs kuracaklar. Böylece yeni demokrasinin temelleri yeniden güçlenecek. Öyle bir sistem kullanmalıyız ki senteze ve katılımcılığa dayanmalıdır. Global ile lokalden gelen ‘glokal’ diye yeni bir terim tartışılıyor. Bu yeni oluşumda sizler sesinizi duyuracaksınız. Ekonomiyi siyaseti siz etkileyeceksiniz. Dimitris Avramopoulos, zirvenin İstanbul'da yapılmasının da ayrı bir anlam ifade ettiğini vurgulayarak ''Bu zirve öyle bir kentte oluyor ki burada boyutlar çok farklı. Çünkü burada kıtalar ve medeniyetler birleşiyor. Burada diplomasiye önemli mesajlar çıkacaktır.”

Büyük kentler cazibe merkezi haline geldi
Moskova Belediye Başkanı Yuri Luzhkov da dünyada büyük kentlerin cazibe merkezi haline geldiğini ve kırsal kesimlerden kentlere büyük göç yaşandığını belirterek, bu göçlerin getirdiği sorunlarla belediyelerin mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Küreselleşmeyle birlikte gelen sorunlara da değinen Yuri Luzkhov, “Küreselleşmeyi düşündüğümüzde göçü bir gelişme olarak kabul ediyoruz. Artık korumacılık bir kenara bırakılıyor. Kaynakların sınırsız kullanımı ve uzmanlaşma yaşanıyor. İnsanlar üzerinde baskı oluşturarak onlara bir yaşam modeli sunmalıyız. Tek bir modelle sınırlı kalmamalıyız. Sosyal konular ayrımcılık ve eşitsizlik dünyanın en önemli sorunlarıdır” dedi.

Kentlerde inançla bağlantılı sorunlar yaşandığına da işaret eden Luzkhov, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Dinlerarası uzlaşma sağlayamazsak bu her zaman sorun olmaya devam edecektir. İnsanlar bazen agresif bir tutumla diğer insanlara karşı hareket edebiliyor. Bu şekilde sorunlar yaşanıyor. Ben burada diyaloğun gelişmesine katkı sağlayanları selamlamak istiyorum. Milli veya dini aidiyetin rahatlıkla dile getirilmesi, şehirlerdeki aidiyet duygusunun yerleşmesinde önemli rol oynayacaktır. Aidiyetin yerleşmesiyle birçok sorunun önüne geçilecektir. Bugün dünyanın belli bölgelerinde insanlar taleplerini dile getirmek için terörizmi kullanıyorlar. Dünya insanları terörizme iten nedenler üzerinde düşünmelidir.”

Tedbir alınmazsa kentlerde boğulacağız…
Paris Belediye Başkan Vekili Pierre Schapira ise dünya nüfusunun yüzde 60'ının kentlerde yaşadığını ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda yüzde 70’lere çıkacağının tahmin edildiğini belirterek, kentlerdeki yoğun nüfusun birçok soruna neden olduğunu ve bu sorunlarla belediyelerin mücadele etmek zorunda kaldığını kaydetti. Büyük veya küçük bütün kentlerde benzer sorunların yaşandığını ifade eden Başkan Vekili Schapira, “Bunların çözümü için cesur davranmalıyız ve halkla birlikte hareket etmeliyiz. Göç sonucunda yeni kimlikler ortaya çıkıyor. Kültürler birbirine karışıyor, yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Bu yepyeni bir manzaradır ve buna cevap aramalıyız” dedi.

Belediyelerin bu sorunlarla mücadelelerinde elde ettikleri verileri ve tecrübeleri paylaşması gerektiğini ifade eden Schapira, kentler diplomasisinin öneminin altını çizdi. Schapira, dünyada fakirlik ve açlık gibi önemli sorunlar bulunduğunu, ancak kentlerin de önemli sorunları olduğunu dile getirerek, “Su sorunu, AIDS, tüberküloz gibi sağlık sorunları ve hava kirliliği... Böyle devam edersek kentlerde boğulacağız. Belediye başkanları bu sorunları en iyi bilen yöneticiler olarak hükümetlerine bunları anlamalı ve hükümetlerini yönlendirmelidir” diye konuştu.

Zirvede açılış konuşmalarının ardından “Şehirler Diplomasisi: Barış İçin Bir Model” konulu ilk oturum gerçekleştirildi. Oturumda Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bursa Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Lahey Belediye Başkanı Wim Deetman, Tiflis Belediye Başkanı Giorgi Ugulava, Barselona Belediye Başkan Vekili Dr. Cose Ignacio Cuervo, Ho Chi Minh City Belediye Başkan Yardımcısı Nguyen Trungtin, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yerel Yönetimler Meclisi Başkanı Dr. Ian Micallef ve Uluslar arası Dlimpiyat Komitesi Başdanışmanı Maitre François Carrard birer konuşma yaptı. Bu arada, dünyanın çeşitli ülkelerinden 62 belediye başkanının katıldığı zirvenin yapıldığı salonların yeniden İstanbul’un sembolü haline gelen lalelerle süslenmesi dikkat çekti.