Zizkov Alışveriş Merkezi

Bu projedeki en önemli noktalardan birisi, şehir geneli ve masterplanda doğru dengeyi yakalamak. Başlıca çaba ise bitişikteki sokaklar ile yeşil alanın merkezle doğal bağlantısını sağlamak.

Doğu-Batı aksında bir yönelime sahip olan proje, sokak dışındaki yaya bağlantısını, ana olarak Jana Zelivskeho’dan ve arazinin doğusundan yeni bir Kuzey/Güney yolu ile sağlıyor.

Bir alışveriş sokağı alışveriş merkezinin güney tarafında yer alarak iki sokağı birbirine bağlıyor. Bu alışveriş unsurları, kentsel birer bağlantı görevi görerek, klasik bir alışveriş merkezindense üstü kapalı bir cadde duygusu yaratıyor.

Asıl yeme ve içme mekânları, yapının kuzey ucunda kış bahçesi benzeri bir alanda, ilerideki konut alanlarına kadar uzanan bahçelere bakacak şekilde. Kış bahçesinin dışında, perakende alanının güney tarafında, perakende ile bürolar arasında gizli 'arka' bahçeler konumlandırılmış. Bu ilişikli bahçeler doğal bir biçimde büroların fuayelerine açılıyor ve buradaki çalışanları hem öğle yemeklerine, hem de iş çıkışında alışveriş merkezine davet ediyor.

Parkın proje boyunca doğal akışı Central Park Praha ile devam ediyor ve böylelikle halk için yeni bir rota tanımlayarak, insanların burayı günlük rutinlerinin bir parçası haline getirerek organik bir şekilde kullanmalarını sağlıyor, alışveriş merkezi içinse müşteri sağlıyor.

Alışveriş merkezi cam ve ahşap bir atriyumun çevresinde düzenlenmiş ve tasarımı ile binayı doğal yoldan ısıtması ve havalandırması amaçlanmış. Yaz ve kış dönemlerinde, cam çatının işleyişi değişerek güneş kazanımını, gölgelemeyi ve havalandırmayı optimize ediyor.

Alışveriş Merkezi’ne ve bürolara ek soğutma ve ısıtma, gece soğuğunu ve zemin sıcaklığını kullanarak, havalandırma ve ısıtma sistemine verilen havanın sıcaklığını dengeleyen bir 'yer altı Labirent'iyle sağlanıyor.