Kentlinin Çöple İmtihanı



AB 'ye uyum denilerek başlatılan çöplerin özelliklerine göre ve ayrı ayrı toplanması sistemi, İzmirlilere uymadı!.. Kentlinin eski 'çöp alışkanlığı' galip gelince, daha sağlıklı, temiz ve yaşanılası bir çevre düşüncesiyle uygulamaya konulan sistemden vazgeçildi. Böylece, kaldırılan çöp tenekeleri, yeniden yerlerine konuldu.

İzmir'in çeşitli bölgelerinde başlatılan "saatli çöp toplama" sistemi, bir yılı doldurmadan geri çekildi. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde gündeme gelen ve belediyelerin pilot bölgeler oluşturularak denemeye aldığı sistem, yurttaşlara uymadı. Başta Karşıyaka Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri yeniden çöp tenekelerini mahallelere koyarken, Kemalpaşa'da başlatılmak istenen uygulama ilk günden tepki çekti.

AB'nin çevre mevzuatı çerçevesinde, bu yılbaşından itibaren bazı pilot bölgeler belirlenerek, atıkların ayrı toplanması projesi uygulamaya konuldu. Uygulama kapsamında, evsel atıkların da çöp tenekeleri yerine evlerin önlerinden alınması benimsendi. Buna göre belediyeler, mahallelere çöplerin alınacağı saatleri bildirecek, yurttaşlar da çöp arabasının geçeceği saatlerde atıklarını poşetlenmiş biçimde evin önüne koyacaktı. Zamanla çöp tenekelerinin de kaldırılması amaç lanıyordu. Bu konuda yurttaşların bilgilendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imzasıyla posta kutularına mektuplar bırakıldı.

İlçe belediyeler de harekete geçerek uygulamaya katıldı. İlk olarak Karşıyaka Belediyesi, Mavişehir ve Atakent'i pilot bölge seçti. Daha sonra uygulama, 5 bölgeye yayıldı. Konak'ta Mimkent Evleri ve Oyak Sitesi'nde, Bornova'da da Derya Sitesi pilot bölge oldu.

Daha sağlıklı ve temiz çevrede yaşanabilmesi için başlatılan yeni çöp toplama sistemi, ilk günden itibaren "uyumsuzluk" sorunu yarattı. Özellikle yaşlı yurttaşların, gece geç saatlerde toplanacak çöpleri kapı önüne koymalarında zorluklar yaşadığı vurgulandı. Tepkiler artınca, eski alışkanlıklar galip geldi ve önceki sisteme dönüldü. Karşıyaka Belediyesi, saatli çöp toplama uygulamasını devre dışı bıraktı. Kaldırılan çöp tenekeleri de yeniden yerlerine konuldu. Aliağa'da da başlatılan uygulama, iki ay önce kaldırıldı. Personel ve donanım yetersizliğini ileri süren diğer belediyeler ise, ya uygulamaya hiç başlamadı, ya da yaygınlaşması için adım atmadı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak , Avrupa'nın pek çok ülkesindeki çöp toplama sisteminin saatli olduğunu anımsatarak, "Biz de bu uygulamaya 5 mahallede başladık. Ancak buna kimse uymadı. Bunun üzerine anket yaptık ve çöp tenekelerini halkın isteği doğrultusunda yeniden yerleştirdik" dedi.

Metropoldeki belediyeler geri adım atarken Kemalpaşa Belediyesi, yeni sistemi uygulamaya koydu. Hafta başında Mehmet Akif ve 8 Eylül mahallelerinde çöp tenekeleri kaldırıldı. Yurttaşlardan çöplerini 18-.00 ­ 20.00 saatleri arasında kapı önüne çıkarması istendi. Aksi durumda cezai işlem uygulanacağı açıklandı. Yeni sistem tepkileri de beraberinde getirdi. Yurttaşlar, "Sokaklara konulan çöplerin suları akıyor. Sokak hayvanları çöpleri dağıtıyor. Bu arada kış da geliyor. Birçok insan kömür ve odun sobasıyla ısınıyor. Bu kişiler küllerini nereye dökecek? Yağmurlar başlayınca küller çamur olup yollara akacak" görüşlerini ileri sürdü. Belediye yetkilileri ise, sıkıntının yurttaşların alışkanlıklardan kaynaklandığını belirterek, "İki mahallede çöp konteynırlarını kaldırdık. Sadece belli başlı yerlerde 4 ­ 5 adet var. Uygulama burada başarılı olursa tüm ilçede uygulayacağız. Ancak şu an deneme aşamasında" görüşünü dile getirdi.