Demiryollarına 3 Yılda Bin Kilometre Eklenecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray, İstanbul-Ankara ve Ankara-Konya hızlı tren projelerinin de devreye girmesiyle 3 yılda bin kilometrelik demiryolu hattının sisteme dahil olacağını söyledi. Yıldırım 3. nesil cep telefonları için lisansların da önümüzdeki yıldan itibaren verileceğini ifade etti.

Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın 2006 yılı bütçelerinin görüşülmesinde yaptığı sunuş konuşmasında, Ulaştırma Bakanlığı'nın 2006 yılı bütçesinin 989 milyon 878 bin YTL olduğunu ve 2005 yılına göre yüzde 43 artış öngörüldüğünü söyledi.

Ulaştırma Ana Planı Stratejisi'nin tamamlandığını AB ile ortak 3 proje yürütüldüğünü belirten Yıldırım, bunlar arasında İspanya ile yürütülen denizyolu taşımacılığının güvenliğinin güçlendirilmesi projesinin tamamlandığını bildirdi.

Bakanlık olarak çok önemli demiryolu projelerine start verdiklerini anlatan Yıldırım, 2.5 milyar dolarlık Marmaray Projesi'nin 2008 yılı sonunda deneme seferlerine başlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Havayolu taşımacılığında ise "sessiz devrim" yaşandığını belirten Yıldırım, bölgesel uçuşlarla başlangıçta 32 milyona ulaşan toplam yolcu sayısının 59 milyona ulaştığını, bunun uluslararası alanda Türkiye için 2015'te yakalanacak rakam olarak gösterildiğine işaret etti.

Aktif olmayan havaalanlarının aktif hale getirilmesini amaçladıklarını belirten Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'nın iç hatlar gidiş terminalinin dün gece çıkan yangında önemli hasar gördüğünü, seferlerin etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Telekomünikasyon alanındaki gelişmelere de değinen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kırsal kesimde geniş bant internet hizmeti verilmesine yönelik sistemin denemelerinin yapıldığını, 2006 yılında lisansların verileceğini ifade etti.

Yıldırım, bununla, özellikle kırsal kesimde, engebeli arazilerde bir istasyonla 50 kilometrelik bir daire içinde hızlı İnternet hizmeti verilebileceğini söyledi.

"3. nesil" olarak bilenen 3G cep telefonlarının deneme çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Bakan Yıldırım, 2006 yılında lisanslamanın gerçekleştirilerek sektördeki gelişme sürecine katkı sağlanacağını söyledi.

Türksat A.Ş'de mevcut 3 uydunun bulunduğunu, miyadı dolan ikisi yerine uydu atma çalışmaları hazırlıklarına başlandığını ifade eden Yıldırım, ilkinin 2 yıl içinde, diğerinin onu izleyen 3 yılda ve üçüncüsünün de 2013 yılına kadar tamamen yerli imal edilmek suretiyle ait olduğu yörüngelere gönderileceğini belirtti.