Zorlu Center Projesine Dubai'den Uluslararası Ödül



Zorlu Gayrimenkul’ün Karayolları arazisine yaptıracağı Zorlu Center projesi, dünyanın en prestijli mimarlık ödülleri arasında sayılan 2008 Cityscape Dubai Architectural Awards yarışmasında 350 proje arasından birinci oldu. Proje, jüri özel ödülü kategorisinde ‘masterplanning’ dalında ödül almaya hak kazandı. “Dubai Cityscape Uluslararası Gayrimenkul Yatırım ve Gelişim Fuarı” kapsamında düzenlenen yarışmanın ödülleri, 6 Ekim akşamı Grand Hyatt Dubai’de düzenlenen ve 700 davetlinin katıldığı törende sahiplerini buldu.

Ortadoğu, Afrika, Güney Amerika, Güney ve Doğu Asya’da gerçekleştirilmiş veya projelendirilmiş mimarlık ve tasarım ürünlerinde mükemmelliği teşvik etme gayesini taşıyan Cityscape Dubai Architectural Awards, aynı zamanda gayrimenkul endüstrisi profesyonellerini, proje ve gelişimleri ile mimarları tanıtmayı amaçlıyor.

Yaklaşık 350 proje arasından final listesine çıkmayı başaran projeler arasında Zorlu Gayrimenkul’ün eski Karayolları arazisi üzerine Emre Arolat-Murat Tabanlıoğlu’nun yapacağı Zorlu Center projesi dışında Tabanlıoğlu Mimarlık'a ait iki proje daha bulunuyor. Murat ve Melkan Gürsel Tabanloğlu, Levent Loft ve Doğan Media Center projeleri ile iki kategoride daha ödül almaya hak kazandılar. Aynı zamanda DSA Architects International imzalı Bodrum'da konumlanan Xanadu Island Resort da rekreasyon kategorisinde ödüle layık görüldü.



5 yıldır verilen ödüllerin gala gecesinde ödülünü Cityscape Exhibition Director Frederique Meaurell’in elinden alan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Zorlu Center projesinin bu prestijli ödülü almasının kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “İstanbul’a kazandırmak istediğimiz ‘kendisinden 50 yıl söz ettirecek anıtsal yapı’ gerçekleştirme hayalimizi aldığımız bu ödül daha da pekiştirdi. Dünya mimarlarının da hayranlığını kazanan bu muhteşem projeyi bize kazandırdıkları için Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu’na bir kez daha teşekkür eder, kendilerini tebrik ederim.”

Royal Institute of British Architects (İngiliz Mimarları Kraliyet Enstitüsü) ve American Institute of Architects (Amerikan Mimarlar Enstitüsü) tarafından da desteklenen Cityscape Architectural Awards, Körfez, Ortadoğu, Asya, Afrika, Hindistan, Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Latin Amerika bölgelerindeki mimari projeleri ödüllendiriyor.

Ödül programının jürisinde bulunan isimler şöyle:

Dr. Fatih Rıfkı; American University of Sharjah, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı – Birleşik Arap Emirlikleri
Dr. Süha Özkan; World Architecture Community Başkanı – İsviçre
John Assael; RIBA Başkan Yardımcısı - İngiltere
Doug Steidl; AIA Uluslararası İlişkiler Üyesi ve Eski Başkanı
George Katodrytis; aaUAE Direktörü Doçent, American University of Sharjah

Ödüle layık görülen isim ve projeler de sırasıyla şöyle:
Ticari / Karmaşık İşlev Kategorisi - Gerçekleştirilmiş

Doğan Media Center, Ankara, Türkiye
Murat ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu

Ticari / Karmaşık İşlev Kategorisi – Proje
Signature Towers
Zaha Hadid Architects

Kamu Kategorisi - Gerçekleştirilmiş
Inkwenkwezi Ortaokulu, Cape Town
Sonja Spamer Architects

Kamu Kategorisi - Proje
Ulusal Kaohsiung Performans Sanatları Merkezi, Tayvan
Mecanoo Architecten

Rekreasyon Kategorisi - Gerçekleştirilmiş
City Art Square, Shatin, Hong Kong
Barrie Ho Architecture Interiors ve Sun Hung Kai Architects and Engineers

Rekreasyon Kategorisi - Proje
Xanadu Adası Resort, Bodrum, Türkiye
DSA Architects International

Konut Kategorisi - Gerçekleştirilmiş
Levent Loft, İstanbul
Murat ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu

Konut Kategorisi - Proje
Putrajaya Waterfront Development, Kuala Lumpur
Manfred Nicoletti

Turizm, Gezi ve Ulaşım Kategorisi - Gerçekleştirilmiş
Oyuncak Müzesi, Singapur
Chan Soo Khian

Turizm, Gezi ve Ulaşım Kategorisi - Proje
Bab' Bhar Resort, Fujairah
Draw Link Group

Özel Ödül – Çevre Ödülü
Masdar Headquarters, Abu Dhabi
Adrian Smith and Gordon Gill Architecture

Özel Ödül – İslami Mimarlık Ödülü
Tarihi Shindagha Camilerinin Onarımı
Eski Dubai Pazaryerinin Yeniden Canlandırma Projesi
Tarihi Bastakia Yeniden Canlandırma Projesi
Dubai Belediyesi

Özel Ödül – Masterplan Ödülü
Zorlu Center, İstanbul
Tabanlıoğlu Architects Co. ve Emre Arolat Architects Ltd.

5 değişik fonksiyonu bir arada bulunduruyor

Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu’nun yeni bir kent merkezi ve özgün bir park yaratmayı hedefleyen projesi, İstanbul’un kamusal mekan kurgusuna yeni bir halka olarak eklemlenmeyi hedefliyor. Zengin yarı açık alanlarla bildik alışveriş merkezlerinin yapısal ve sosyal normlarını kırıyor ve özgün bir kent meydanı tarifi getiriyor. İstanbul’un kültürel hayatına önemli bir katkı koyması hedeflenen büyük ölçekli bir konser salonu, projenin önemli parçalarından birine dönüşüyor.



‘2010 Avrupa Kültür Başkenti’ çalışmalarına yetiştirilmesi planlanan Zorlu Center projesinde sosyal ve kültürel çalışmalar ön plana çıkıyor. Proje, konferans salonları, konser salonu, müze ve kütüphane gibi sosyal ve kültürel yapıları kapsamasının yanı sıra otel, iş merkezi, alışveriş merkezi ve rezidansları ile Türkiye’de ilk kez beş değişik fonksiyonu içinde bulunduracak olan ‘karma kullanım’ özelliğiyle gayrimenkul sektöründe ‘trendsetter’ olmaya da aday. Yapımına zemin ıslahı ile başlanan projede, 2010’da sosyal ve kültürel merkez ile alışveriş merkezi, 2011 yılında ise otel, iş merkezi ve rezidans fonksiyonlarının tamamlanması planlanıyor.