Zorlu Enerji, Türkiye'den Önce Kyoto'yu İmzaladı

Zorlu Enerji, 'karbon kredisi' kavramını yaratan ve uygulamaya geçiren EcoSecurities ile Karbon Emisyonu Satış Sözleşmesi imzaladı. Zorlu Enerji'den yapılan yazılı açıklamada, Zorlu Enerji Grubu bünyesinde bulunan ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin yüzde 80 oranında hissedarı olduğu Rotor Enerji Üretim A.Ş'nin EcoSecurities Group ile Osmaniye'de inşası devam eden, 135 MW kapasiteli rüzgar santrali için Emisyon Satış Anlaşması (VERPA- Voluntary Emission Reduction Purchasing Agreement) imzaladığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Emisyon Ticareti Uygulamaları Kyoto Protokolü teşvik mekanizmaları kapsamında yer aldığı ve Türkiye Kyoto Protokolü'nü imzalamadığı için, bu uygulama 'Gönüllü Anlaşmalar' çerçevesinde uygulanacak. Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Salim Arslanalp, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'karbon kredisi' kavramını yaratan ve uygulamaya geçiren EcoSecurities ile imzalanan Karbon Emisyonu Satış Sözleşmesi'nin, Kyoto Sözleşmesi'ne taraf olmayan Türkiye'de, enerji sektörü için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Karbondioksit salmayacak
Osmaniye'de 2009 yılında üretime geçecek Türkiye'nin en büyük rüzgar enerjisi santralinin 135 MW kurulu güce sahip olacağını ve yılda 500 bin MW/h elektrik üreteceğini ifade eden Arslanalp, bu üretimin sıfır karbondioksit salınımıyla yapılacağını kaydetti.

Arslanalp, "Yıllık yaklaşık 400 bin ton karbondioksit atmosfere verilmeden elektrik üretimi gerçekleştireceğiz. Zorlu Enerji santrallerinin yıllık 902 bin ton olan karbondioksit üretimi 502 bin tona inecek ve yenilenebilir enerji santrallerinin devreye girmesiyle bu miktar daha da düşecek" dedi.

EcoSecurities Group Türkiye temsilcisi İltekno Genel Müdürü Gürcan Gürel de emisyon ticaretiyle ilgili yapılan bu tür çalışmalar sayesinde yeni yatırımların da finanse edilebileceğini ifade etti. Türkiye'nin karbondioksit azaltımı sağlayan teknolojiler konusunda potansiyelinin yüksek olduğunu, sadece rüzgar değil, özellikle sayıları hızla artan modern çöp depolama alanları, hidroelektrik santralleri ve enerji verimliliği projeleri yatırımcılarının karbon kredisi ile işletmelerine destek sağlayabileceklerini belirtti.