Zorlu, Hitit Güneşiyle Elektrik Üretecek

‘Hitit Solar Enerji’ adlı bir şirket kuran Zorlu ve Çapan, parabolik çanaklarla güneş enerjisinden elektrik üretecek ve bu enerjiyle su arıtacak. Zorlu’nun Manisa’daki tesislerinde sistemi başarıyla test eden ortaklar, dünyanın yoğun güneş alan tüm bölgelerine güneş çanakları kurmayı hedefliyor. Oğuz Çapan yeni yatırımla ilgili şunları anlatıyor:

“Ben 40 yıl ABD’de yaşadım. Petrol işiyle uğraştım. Yakın zaman önce Türkiye’ye döndüm ve petrolün sonunun geldiğini gördüm. Yenilenebilir enerjiye yöneldim. R.O.Ç. Enerji’yi kurdum. Patentler geliştirdim. Aynalı parabolik (çanak) yüzeylerle güneşi gün boyu takip eden bir sistem kullanıyoruz. Güneş ışığını odaklayıp, buhar elde ederek elektrik üretimi yapıyoruz.”

Meksika’da sunuma gitti

Bu sistemin ABD’de de kullanıldığını belirten Çapan, “Bizim teknolojimiz işin maliyetini düşürüyor. Aynı sistem içinde atık su arıtılması teknolojisi de var. Bu proje Dünya Bankası ödülü kazandı. Bunları birlikte kullanıyoruz. Güneşle elde edilen buhardan önce elektrik üretiliyor, atık buharın ısısıyla da içilebilir su elde ediliyor” diyor. Hitit Solar’ı birkaç hafta önce kurduklarını belirten Çapan şöyle devam ediyor:

“Zorlu ailesiyle ortak arkadaşlar vasıtasıyla tanıştık. Adımız Hitit Güneşi’nden geliyor. Zorlu Grubu’nun Manisa tesislerinde sistemi başarıyla test ettik. Çok büyük projelerimiz var. Yüzlerce megavatlık elektrik santrallarından söz ediyoruz. Bu teknoloji evde değil büyük projelerde kullanılacak. Ağırlıklı olarak yurtdışını düşünüyoruz. Geçende Meksika’da bile bir sunum yaptım. Sistemin pahalı olduğu düşünülebilir. Ancak bir doğalgaz santralının ömrü 20 yıl. Gaz maliyetini de eklerseniz biz daha ucuzuz. Türkiye’nin bol güneşli bölgeleri için büyük avantaj olacağız.”