Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Prova
BÖLÜM SPONSORU

Rubailer, Avusturya Kültür Ofisinde

OZAN SAĞDIÇ'IN DERLEMELERİ VE ÇEVİRİLERİ İLE YENİ BİR "ÖMER HAYYAM RUBAİ"LERİ KİTABI : NAZAN - AYDIN ERKMEN TARAFINDAN RESİMLENEN RUBAİLER 10 ARAL

yapitr/Deniz TÜRKERİ

Sergiler

Rubailer, Avusturya Kültür Ofisinde
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 10 Aralık 2004
BİTİŞ TARİHİ: 5 Ocak 2005
+ Ajandama Ekle

b>OZAN SAĞDIÇ'IN DERLEMELERİ VE ÇEVİRİLERİ İLE YENİ BİR "ÖMER HAYYAM RUBAİ"LERİ KİTABI :
NAZAN - AYDIN ERKMEN TARAFINDAN RESİMLENEN RUBAİLER 10 ARALIK 2004 TARİHİNDE AVUSTURYA KÜLTÜR OFİSİNDE SERGİLENECEK

Fotoğraf Sanatçısı Ozan Sağdıç, yıllarca Ömer Hayyam dörtlüklerini Sabahattin Eyüpoğlu'nun yorumundan hayranlıkla okudu. Sonra o kitabın önsözünde "Türkçe Hayyam'a benden önceki çevirilerden daha çok, benden sonrakilerden daha az yaklaşmuş olduğuma inanıyorum" tümcesini gördü. Bu kışkırtıcı uyarı üzerine "dörtlükler şöyle söylense mi daha iyi olur, böyle söylense mi" denemelerine girişti. Çeşitli kaynaklardan elde ettiği dörtlük sayısı 700'ü bulunca bunları Talat S. Halman'a gösterdi.
Talat S. Halman, "Ozan Sağdıç'ın dörtlükleri önceki derlemelerin hepsinin ötesine yönelen bir görkemli çalışma... Sağdıç, bu çeviri türünün bir üstadı... özellikle Hayyam dörtlüklerinde, başak pek az çavirmenin yaklaşabildiği bir virtüöz..." gibi yargılarda bulununca bu çalışmaların bir kitap halinde yayınlanması farz oldu.

Hayyam rubaileri pek çok batılı ressama esin kaynağı olmuştur. Fitzgerald uyarlanmalarının hemen her baskısı ayrı bir ressamın, illüstratörün yorumlamaları ile anlamdırılmış olarak yayınlana gelmiştir. Türkçe çevirilerin bir kaçında bu yabancı ressamların eserlerinden aktarmalar yapılmış, özgün olarak sadece Hüseyin Rıfat'ın cep kitabı botyutundaki bir baskısında Münif Fehim'in siyah-beyaz bazı resimlemelerine yer verilmiştir.

Bu kitapta ilk kez özenli özgün resimlemeye de yer verilmesini arzu eden Ozan Sağdıç, bu işi Nazan ve Aydın Erkmen çiftine teslim etmeyi uygun gördü. Sanatçılar Ömer Hayyam resimlemelerine aşkla şevkle sarıldılar. Kitap boyutunu aşan büyüklükte çini tarama illüstrasyonlar çizdiler. 40 parçadan oluşan bir koleksiyon oluşturdular.

Nazan - Aydın Ermen çiftini söz konusu kitap için hazırladıkları resimlerin orjinalleri 10 Aralık 2004 - 5 Ocak 2005 tarihleri arasında Yeniköy, Avusturya Kültür Ofisi Merkezi galerisinde sergilenecek. Dünya Yayınları tarafından özenle basılmış olan kitabın tanıtımı da açılışla birlikte yapılacak. Örnekler sunulacak.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/rubailer-avusturya-kultur-ofisinde_21246.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!