Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'de 6, Almanya'da 300 Mimarlık Yarışması

Mimarlık mesleği ve mesleğin uygulamasını geliştirmek amacı ile ülke genelinde gerçekleşen yarışma projelerini İstanbul da

yapi.com.tr/Deniz TÜRKERİ

Diğer

Türkiye'de 6, Almanya'da 300 Mimarlık Yarışması
BAŞLANGIÇ TARİHİ: 25 Şubat 2005 09:29
BİTİŞ TARİHİ: 25 Şubat 2005 09:29
+ Ajandama Ekle

br/>












Mimarlık mesleği ve mesleğin uygulamasını geliştirmek amacı ile ülke genelinde gerçekleşen yarışma projelerini İstanbul da da sergilemeyi, konunu önemini ve problemlerini tartışarak gündemde tutmayı hedefleyen İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, 24 Şubat 2005 te İTÜ Taşkışla Binası'nda bir panel düzenledi.

Birincisini 3.11.2003 tarihinde ülkemizde meslek uygulamasındaki yeni gelişmeler ışığında "Mimari Proje Yarışmaları" temalı panel ve o yıl içinde gerçekleşmiş ödül almış mimari proje yarışmalarını sergileyerek gerçekleştirdi. İkincisini ise 2004 yılında gerçekleşen ve İstanbul'da sergilenmeyen ödül alan projeler oluşturdu.

Hasan Özbay, Boran Ekinci, Hasan Şener, Oğuz Özer ve Bülent Tarım konuşmacı olduğu panele, Cafer Bozkurt, Emre Aysu ve Ersen Gürsel de görüşleri ve yorumları ile katıldılar.

Panelde, Boran Ekinci, mimarların yarışmalara deneyim ve teknik bilgisinin yanında müşavir firmalardan destek alarak katılmasını, bir yarışmaya katılmada sadece tasarımın yeterli olmadığını belirtirken, Cafer Bozkurt ise önemli olanın iyi bir yapıya ulaşmak olduğunu, Türkiye'deki kamusal yapıların yüzde 99 unun yarışma yöntemi olmadan yapıldığını dile getirdi.



Panel genel olarak konusu olan "Yapılı Çevrenin Üretiminde Yarışmaların Rolü" çerçevesinde sürdü. Hasan Özbay, Türkiye ve Almanya'da yapılan yarışma sayıları arasındaki farkı belirtti. Almanya'da yılda yapılan yarışma sayısı 240-300 arasında iken, Türkiye'de bu değer 6-8 arasında değiştiği, bu sebeple Almanya'nın Türkiye için örnek olabileceğinin altını çizdi. Sonu olarak Almanya'nın kamusal alanlarını yarışmalar ile seçtiği ve Türkiye'de de böyle bir uygulamanın olması gerektiği belirtildi. Özbay, böyle bir uygulamanın olabilmesi için tasarıma önem veren bir toplum olmamız gereğini anlattı. Kamuoyunun -yarışmalarda oluşan projelerin bir ekip çalışması ile ortaya çıktığı konusunda- bilgilendirilmesi gereğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi Binası Mimari Proje Yarışması, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması, Türkiye Hazır Beton Birliği 2004 Mimarlık Ödülleri projeleri sergisi ise 4 Mart 2005'e kadar Taşkışla Sergi Salonu'nda devam edecek.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/turkiyede-6-almanyada-300-mimarlik-yarismasi_23308.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!