Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Prova
BÖLÜM SPONSORU

Uzaktaki Müze İçin Yedi Sergi Birden

SANAT ELEŞTİRİSİ: Yedi Sergi Bir Selamlama/Hüsamettin Koçan Tayyar Bey Emmi, köyde yıllardır, belki de yüzyıllardır olup biteni anlatıyor. An

Radikal/Ahu Antmen

Sergiler




BAŞLANGIÇ TARİHİ: 16 Mart 2005
BİTİŞ TARİHİ: 15 Nisan 2005
+ Ajandama Ekle

b>SANAT ELEŞTİRİSİ: Yedi Sergi Bir Selamlama/Hüsamettin Koçan
Tayyar Bey Emmi, köyde yıllardır, belki de yüzyıllardır olup biteni anlatıyor. Anlatılan, eskiden ismi Baksı olan, bugün Bayraktar diye bilinen bir yerde, toprağın ve insanın öyküsü. Sanat ve kültür ortamı, Baksı ismine bir süredir epey aşina oldu: Doğduğu yere bir halk sanatları müzesi ve uygulama merkezi kurmak hayalini birkaç yıldır aşama aşama gerçekleştiren Hüsamettin Koçan, bu küçük köy aracılığıyla Doğu Anadolu'nun halk hikâyelerini, geleneklerini, ritüellerini; ama bir yandan da bu toprakların güncel sorunu olan göç ve gurbet olgusunu gündeme getiriyor. Tayyar Bey Emmi, Hüsamettin Koçan'ın 'Yedi Sergi Bir Selamlama' başlıklı sergisinde videodan izleyiciyi selamlayan adam: O köyün yaşlılarından, 'bilmişlerinden' - sergideki bütün yapıtların ardındaki anlama ve duyguya dair ipuçları, belki de onda.

'Yedi Sergi Bir Selamlama', 1990'lı yıllardan itibaren Anadolu'nun Görsel Tarihi başlığı altında Anadolu'ya bakan, Anadolu topraklarındaki kültür katmanlarını görsel veriler üzerinden okuyan Hüsamettin Koçan'ın kendi sanatından referanslarla kurduğu yeni bir biçim dünyasını yansıtıyor. Bu kez yüzler ve beden üzerine odaklanan sanatçı, daha önce 'el' üzerinden kurduğu metaforları, geleneksel camaltı tekniğine yaratıcı bir yorum getirerek gerçekleştirdiği 'Kırılgan Yüzler'de gizemli, perdeli, uzak bir dünyanın kapılarını aralıyor. Oldukça mistik çağrışımları olan bu yüzler, tılsım anlamına gelen 'Baksı' köyüne ve eski Anadolu inanışlarına göndermede bulunuyor. Sergide yer alan bir diğer ilginç dizi, 'Körler İçin Resimler'. Belli belirsiz yüzlerin ve bedenlerin salt dokuyla şekil bulduğu bu beyaz resimler Türk resminde az rastlanan türde bir sadeliğe, sessizliğe, dinginliğe sahip. Hüsamettin Koçan'ın son dönem yapıtlarında tuvalin kimi zaman arka, kimi zaman ön yüzeyinde toprak kullanarak şekillendirdiği resimler arasında 'Körler İçin Resimler', toprağın, coğrafyanın, yüzün, bedenin ve tenin, bütün zamanların belleğini taşıyan soyut bir alan olarak duyarlı bir ifadesi.

Hüsamettin Koçan'ın sergisinin dikkate değer bir diğer dizisi, sanatçının Baksı projesi için daha önce 125 sanatçının yapıt bağışlayarak kendisine verdiği desteğe teşekkür olarak yaptığı 125 adet resim: Serginin sonunda, bu resimler sahiplerine verilecek. Sanatçının kişisel düşü olarak başlayan bir projenin, çok sayıda sanatçının ve kişinin desteğiyle kazandığı kolektif boyut, Koçan'ın bu son sergisini herhangi bir sergi olmaktan çıkarıyor. Geliri Baksı Kültür Sanat Vakfı'na bağışlanacak olan bu sergiler dizisiyle, Bayburt'un Baksı köyünde şimdiden bir bölümü işlerlik kazanan müze ve halk sanatları araştırma merkezinin tamamlanması amaçlanıyor. Yoğun göç nedeniyle yörede yok olan dokumacılık, çömlekçilik gibi gelenekler, bu müzede kurulan atölyelerle belki yeniden canlanma olanağı bulacak. Tayyar Bey Emmi'nin hikâyelerine, belki de bambaşka bir hikâye, sıradışı bir dönüş hikâyesi eklenmiş olacak?

'Yedi Sergi Bir Selamlama', Hüsamettin Koçan'ın olgunluk dönemi diyebileceğimiz yapıtlarını bir araya getirirken, bir yandan da günümüze uzanan süreçte nakışçılık, kilimcilik gibi kültürel verileri yüceltmiş olan Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi sanatçıları anımsatıyor. O kuşak için kendi toprağının kültürel birikimi, esin alınacak, üzerinden yeni biçimler yaratılacak bir hazineydi. Koçan da o hazineden yararlanıyor, fakat yararlandığı kaynağa olan gönül borcunu salt tuval yüzeyine değil, hayata da geçirmeye çalışıyor. Bu tavır, hiç kuşkusuz bugün sanatın nasıl bir işlev taşıyabileceğine ve taşıması gerektiğine dair sorularla yakından ilişkili. Hüsamettin Koçan'ın sergileri, 15 Nisan'a dek Galeri Artist'te.

http://www.yapi.com.tr/etkinlikler/uzaktaki-muze-icin-yedi-sergi-birden_24058.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!