Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

148 Yıldır Denizcilere Yol Gösteriyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen Ahırkapı Feneri, 148 yıldır İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan gemicilere rehberlik yapıyor.

NTV-MSNBC
148 Yıldır Denizcilere Yol Gösteriyor

smanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen Ahırkapı Feneri, 148 yıldır İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan gemicilere rehberlik yapıyor.

Bugünkü halini 1857 yılında alan Ahırkapı Feneri, hala eski güzelliğini muhafaza ediyor. Her 5.5 saniyede yarım saniye ışık veren fener, açık havalarda 16 deniz mili mesafeden görülebiliyor.

Sarayburnu’nda denizden yüksekliği 36 metre, zeminden yüksekliği de 26 metre olan fener, her 5.5 saniyede yarım saniye ışık veriyor. Gelişen teknoloji ile birlikte elektrik motoruna bağlı olarak çalışan fener, arıza durumunda ağırlık mekanizması ve bir zemberek aracılığıyla hareket edebiliyor.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü Fenerler Teknik Şube Müdürü Celalettin Uysal, fenerin kurmalı olarak tabir edilen eski yöntemle ilk günkü gibi muhafaza edildiğini söyledi. İstanbul’da bu tip fenerlerin bulunduğunu ifade eden Uysal, Ahırkapı Feneri’nin açık havalarda 16 deniz mili mesafeden görülebildiğine dikkat çekti.

Ahırkapı Feneri’nin 11 yıldır bakıcılığını yapan Ahmet Sarpbaş, çocukluğundan bu yana denizcilik camiasının içinde olduğu için işini severek yaptığını anlattı. Akşamları evde otururken bir gözünün fenerde olduğunu belirten Sarpbaş, “Fenerin ne zaman arıza yapacağını artık hissedebiliyorum” dedi. Fenerin ufak bir balıkçı teknesinden 200 veya 300 metre uzunluğundaki tankerlere kadar tüm kaptan ve denizcilere yol gösterdiğini ifade eden Sarpbaş, “Bu yaşıma kadar ne alt katımda ne de üst katımda kimse oturdu. Bu saatten sonra gidip de apartman katında oturmak büyük bir işkence olur” diye konuştu. Sarpbaş’ın eşi Çiğdem Sarpbaş da, fenere ilk geldiğinde çok korktuğunu, ancak zamanla alıştığını kaydederek, böyle bir yerde oturmaktan memnun olduğunu belirtti. 11 yaşındaki oğulları Altan’ın da hayatından memnun olduğunu söyleyen Çiğdem Sarpbaş, sadece akşamları eş dost gezisine çıkamamak ve eşiyle birlikte tatil yapamamaktan şikayet etti.

AHIRKAPI FENERİ’NİN TARİHÇESİ
Tarihi Ahırkapı Feneri, önemli bir deniz kazasından sonra yaptırıldı. Söz konusu kaza, 1755 yılında Mısır’a gitmekte olan bir kalyonun fırtınaya kapılarak Kumkapı’da karaya oturması ile meydana geldi. Olayı öğrenen III. Osman ve Sadrazam Sait Paşa, Kumkapı’ya giderek kurtarma çalışmalarını izledi.

Kurtarılan gemicilerden biri, “Eğer burada ve surlar üzerinde bir kandil yakılırsa, gemiler ışığı görerek yollarını bulurlar” dedi. Bunun üzerine III. Osman, bir fener yapılmasını emredince Kaptan-ı Derya Süleyman Paşa bir fener inşa ettirdi.

Temelleri o yıllarda atılan Ahırkapı Feneri, bugünkü halini 1857 yılında aldı. Fransız Fenerler İdaresi tarafından yaptırılan Ahırkapı Feneri, hala eski güzelliğini muhafaza ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/148-yildir-denizcilere-yol-gosteriyor_24987.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!